”Måttet är rågat” Nödrop från läkare i Norrbotten

2017-04-19 18:01:20

foto: Wikimedia Commons
Bygg ut den offentliga vården – efter behov!

Tjugonio läkare vid Sunderby sjukhus (mellan Luleå och Boden) har skrivit ett upprop där de protesterar mot platsbristen på sjukhuset.

–Ibland när jag börjar mitt nattpass på akuten finns det inga platser. Det är helt fullt på huset. Redan innan jag träffar patienten måste jag tänka på: vad gör jag för att inte få lägga in patienten, även om det kanske inte är det bästa för den personen.
– Ibland får patienter ligga kvar på akuten över natten på en galonbrits, säger underläkaren Sofia Widetun till lokaltidningen NSD.

Läkarnas brev är riktat till kommunalråden i Luleå och Boden och fokuserar framförallt på kommunernas oförmåga att ta hand om patienter som är medicinskt färdigbehandlade – och därför ska lämna sjukhuset, men är i behov av kommunala insatser såsom hemtjänst eller vård- och omsorgsboende.
”Med ett stort antal äldre som väntar på kommunal äldreboendeplats i sjukhussängarna räcker inte platserna på Sunderby Sjukhus till dem som är i akut behov av vård”, skriver de.
När uppropet skrevs var 35 sängar upptagna av patienter som egentligen skulle ha flyttats över i kommunernas omsorg.
– Man har inte nog med resurser inom hemtjänsten, säger överläkaren Ann Wanhatalo till NSD den 12 april.
Precis som vikariebristen beskriver läkarna hur det som förr ”bara” var ett problem under sommarmånaderna nu har blivit permanent.

– Förut kunde man oftast ordna fram platser till de patienter som behövde dem och det var vid enstaka tillfällen som det blev problem, men nu är det dagligen som det är fullt, säger ST-läkaren Ida Skeppar till Sveriges Radio P4 Norrbotten den 12 april.
Medan kommunledningen i Boden i alla fall utåt påstår att de tar problemen på allvar och planerar för mer platser har S-ledningen i Luleå varit avvisande till mer kommunala resurser i sina svar till media.
– Vi får inte jäkta bara för att det är ont om platser på sjukhuset. Vi måste hitta bra samverkansformer, säger Margareta Bladfors Eriksson (S), Socialnämndens ordförande till NSD den 12 april och fortsätter:
– 50 korttidsplatser, det är inte säkert det är lösningen, det är litet enkelt. Vad behöver varje enskild människa för att nå sitt bästa jag? Det är inte en sängplats.
För den vårdpersonal som varje dag upplever att de inte kan följa sina etiska riktlinjer – att ge vård till den som mest behöver det – måste socialnämndens ordförandes ord kännas som ett slag i ansiktet. När människor behöver omsorg här och nu, så att andra kan få vård här och nu, behövs direkta insatser för att öka resurserna.
Det handlar om mer resurser i hemtjänsten och fler korttidsplatser.
Redan nu måste det börja byggas upp en mellanvårdsform mellan sjukhusvård och kommunens vård- och omsorgsboenden.
Problemet är dock inte bara kommunalt. Med lägst antal vårdplatser på sjukhus per invånare i hela OECD är svensk sjukvård anorektisk inom i princip varje område.

Det behövs ett massivt resurstillskott från regeringen till både kommuner och landsting för att kunna bygga ut en offentlig vård efter behov. Ockupationen av BB i Sollefteå är ett exempel att följa – för ett landsomfattande vårduppror! .


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!