Mattias och Joel fick pris för sin kamp mot nazism

2009-12-02 18:12:51
Rättvisepartiet Socialisternas Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson belönades un­der kvällen den 30 november för sina insatser i kampen mot nazismen med varsitt stipendium på 25 000 kronor.

Stiftelsen Hela Sverige – Artister mot nazister bjöd in till Nalen i Stockholm för prisutdelning av Tomas Ledin och Mikael Wiehe. Bland andra pristagare fanns Judith Popinski, som överlevde Förintelsen, samt maken Abram som tilldelades priset postumt.

I slutet av mars attackerades Matti­as Bernhardsson och Joel Eriksson av nazister på väg från en demonstration mot USA:s krig i Irak. Dagen efter utsattes Mattias för ett mordförsök nära hemmet av maskerade och knivbeväpnade män.
– Jag kommer aldrig att låta mig tystas och det hoppas jag inte ni heller kommer att göra, sa Mattias i sitt tacktal på Nalen till applåder.
Både Mattias och Joel har fortsatt sitt politiska arbete och kampen mot rasism och nazism. Mattias var med och organiserade protesterna mot nazistmarschen den 28 november i år och deltog i demonstrationen mot rasism den 30 november, strax innan prisutdelningen.
Som kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna har Mattias tagit strid mot Sverigdemokraternas hets mot ensamkommande flyktingbarn i Haninge kommun.

– Priset är ett oerhört erkännande för partiets långa och hårda arbete i kampen mot nazism och rasism, sä­ger Joel Eriksson, som själv inte kun­de delta på prisutdelningen.
Judith Popinski, som överlevde nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz och som fortfarande är aktiv mot nazism, fick stående ovationer.
– Judiths berättelse gör oss påminda om nazismen och om hur ­viktig kampen är idag. Sedan 1980 har över 20 personer mördats av nazisterna och vi får aldrig vända dem ryggen, berättar Mattias, som i likhet med Joel oavkortat ger pengarna till partiets kampanjer mot nazism och rasism.
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!