McStrikes mot sexismen

2018-09-26 11:14:39
Tisdagen den 18 september gick McDonaldsarbetare i tio amerikanska städer ut i strejk mot sexismen de får utstå på sin arbetsplats.
Många arbetande kvinnor på McDonalds har under lång tid utsatts för grova sexistiska påhopp, kommentarer och gliringar, men när de har tagit upp detta till ledningen har de hånats, förlöjligats och inte blivit tagna på allvar. ”Du hade väl sex appeal” fick en kvinna höra efter att hon hade anmält fall om sexuella trakasserier till sin ledning, rapporterade BBC den 18 september.
Enligt arrangörerna till strejken var detta den första samordnade delstatsöverskridande strejken specifikt mot sexuella trakasserier någonsin i USA – ett viktigt avstamp i kampen mot sexistiska strukturer och sexuella trakasserier, inte bara på McDonalds utan på alla arbetsplatser och i samhället överlag. Med blå tejp över munnen med texten ”#Metoo” gick tusentals i landet ut i strejk.

Under strejken i Chicago marscherade arbetarna mot McDonalds huvudkontor med talkörer som ”Respektera oss, acceptera oss men rör oss inte!”. Där talade även McDonaldsarbetaren Adriana Alvarez:
– Jag representerar tusentals snabbmatsarbetare som strejkar runtom i landet mot sexuella trakasserier. Idag bryter snabbmatsarbetare som jag tystnaden. Vi tar detta historiska steg och vi strejkar för att säga till McDonalds ”Inga fler sexuella trakasserier”, rapporterar The Atlantic den 18 september.
Kampanjen för 15 dollar (132 kronor) i timmen (15$Now), som länge har kämpat mot och pressat McDonalds till att höja minimilönerna, var en av organisationerna som stöttade strejken.

Nu måste pressen hållas uppe mot företaget och kampen utvidgas. Sexism och kvinnoförtryck får aldrig accepteras – inte på arbetsplatsen, inte i hemmet, inte i skolan, inte på gator och torg, ingenstans.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!