Med kvinnokampen i fokus

2013-03-03 11:18:15


Minela Mahmutovic var en av de som talade under Rättvisepartiet Socialisternas möte i Göteborg den 21 januari.

”Kvinnor i välfärdssektorn”. Det var temat på Rättvisepartiet Socilaisternas (RS) möte i Göteborg den 21 januari. Mötet blev starten på en intensiv mobilisering till demonstrationen på Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Kvinnokampen är naturligtvis en central kampfråga alla dagar på året, inte minst med tanke på den våg av uppror och protester som behövs. Vi har under året och fjolåret ­kunnat bevittna och vara en del av att kvinnor åter börjar resa sig både i ­Sverige och övriga världen.

Mötets första talare
, Minela Mahmutovic, inledde med att konstatera att lönegapet mellan ­kvinnor och män ökar och tog sedan upp om hur nedskärningar samt privatiseringar slår mot kvinnor.
– På grund av nedskärningar i den offentliga sektorn ser vi också en tillbakagång, med arbetstillfällen som försvinner och hur det skärs ner på servicen där färre händer får göra mer. Detta bidrar till en högre grad av bland annat arbetsplatsolyckor och utbrändhet.
– Nu har barnmorskor gått ut i protester och kräver mer resurser, där de tvingas jobba i en miljö där de inte hinner gå på toaletten och får nöja sig om de kan få en lunchrast på sju minuter.
– De allt hårdare attackerna slår hårdast på de längst ner i pyramiden där kvinnor blir värst drabbade. Det finns en arbetsmiljö där det är mer okej att trakassera kvinnor.
Minela avslutade med att ­koppla till årets tema i 8 mars-kommitténs demonstration i Göteborg, där RS ingår, som är ”Kvinnors rätt till si-
na egna kroppar” som av just ovan nämnda anledningar är högaktuellt och så otroligt viktigt att belysa.

Kristofer Lundberg, RS Västsveriges ordförande, poängterade senare att kvällens möte måste vara en serie av möten och diskussionen måste hållas levande under hela året.
– Så Sverige som påstår sig vara världens mest jämställda land kan vi inte se någon ökad jämlikhet och det säger mer om övriga världen än vad det säger om Sverige.
Efter inledningarna väcktes diskussionerna till liv och Irma Mah­mutovic tog upp om skolkampen på Globala Gymnasiet i Stockholm, där 400 av 600 elever i oktober gick ut i strejk efter lärarnas svekavtal för att uppmärksamma lärarnas arbets­situation.
–  Då eleverna också blir drabba­de är det viktigt att förena ­kamperna och i skolkampen kan Elevkampanjen bli en viktig del mot nedskärningarna. En enad grund blir en starkare röst.

Caroline Holmgren tog upp om den antiabortrörelse som råder framförallt internationellt och hur fler och fler makthavare försöker pressa tillbaka kvinnors rättigheter och om hur viktigt det är att de protester som har blommat ut bemöts och sprids över hela världen.
–  Vi kan inte låta män ta sig friheten att bestämma över kvinnors sexualitet eller kroppar och då ­temat för årets 8 mars-firande är ­”Kvinnors rätt över sina egna kroppar” måste vi ta kampen på en nationell, men också internationell nivå.
Mobiliseringen till demonstrationen den 8 mars började i mötessalen och nästa steg är arbetsplats- och skolbesök för att bygga ­grunden för en enad kamp mot sexismen, den patriarkala könsmaktsordningen och kapitalismen.

RS Göteborgs kvinnoutskott

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!