Med sikte mot 8 mars

2013-02-27 14:20:31
8 mars blir en start för Vägra Kallas Hora-kampanjen på skolorna i Luleå. Vi kommer både ha demonstration och ett möte efteråt för att diskutera mer om hur kampen kan gå vidare, berättar Linn Mäkelä från Elevkampanjen.

Debatten är redan i full gång i lokaltidningarna efter att Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet tagit upp frågan om den sexistiska väggmålningen på Tunaskolan till debatt i kommunfullmäktige.
Problemet var inte bara väggmålningen i sig, utan hur skolledningen försvarade den och kränkte den elev som påtalat det hela en gång till. Det visar på ett stort behov av en antisexistisk kampanj på skolorna. Kommunledningens skriftliga svar på våra frågor om vad som händer nu var dock bara ”Det är rektors uppgift på respektive skola”.
I debatten efteråt tvingades de dock att backa och hävdade att Barn- och utbildningsnämnden ska ”ta initiativ” i frågan.
– Vad det innebär är dock oklart, säger Jonas Brännberg, RS gruppledare i kommunfullmäktige.
På samma möte antogs CEMR-deklarationen för jämställdhet. Vi pekade dock på att det inte räcker med deklarationer. Det man gör i praktiken måste stämma överens med de fina orden.

– Lönesänkningarna i äldreomsorgen
(avskaffandet av ­helgtillägget) och privatiseringar som lett till osäkrare jobb har försämrat jämställdheten, inte förbättrat, menar Robert Lundqvist, ny ersättare i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Soci­alisterna.
– Kvinnoförtryck måste liksom alla andra förtryck bekämpas genom kamp underifrån. 8 mars blir ett sätt att kanalisera och organisera den ilska som finns, säger Linn Mäkelä.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!