Medelhavet – Fort Europas dödliga vallgrav

2016-06-14 13:16:14
EU:s skärpta flyktingpolitik skördar allt fler offer. Under sista veckan i maj drunknade 800 flyktingar i Medelhavet. Under årets första fem månader drunknade över 2 500 flyktingar i Medelhavet som har blivit Fort Europas dödliga vallgrav.

En av 81 flyktingar som försöker nå Europa över Medelhavet har hittills dött i år. Dödssiffrorna är betydligt högre än motsvarande period ifjol och risken är stor att flera tusen flyktingar kan dö de närmaste månaderna när EU bygger nya murar för att förstärka Fort Europas yttre utposter.

EU:s skamliga och omänskliga uppgörelse med Turkiets allt mer diktatoriska regim, för att stänga den så kallade Balkanrutten, ska nu följas av liknade uppgörelser med regimer i Afrika och Mellanöstern.

Efter att EU med hjälp av Turkiet och Natobåtar i Egeiska havet har stoppat flyktingar från att komma till de grekiska öarna och sedan vidare till det europeiska fastlandet har fler flyktingar tvingats ta den farligare och längre vägen från Libyen över Medelhavet till Italien. EU påstår vidare att man trappar upp kampen mot flyktingsmugglarna, men i avsaknad av säkra, legala flyktvägar drivs människor i nöd  i armarna på skrupellösa flyktingsmugglare.

Under skenet av att bekämpa flyktingsmugglarna äger en militarisering av EU:s flyktingpolitik rum.

Samtidigt med att Fort Europas yttre utposter förstärks skärper EU-länderna sina egna inre och yttre gränskontroller. Det är en brutal klappjakt mot botten vad gäller flyktingmottagande som sedan följs av massutvisningar, vilket inte minst den svenska regeringen är ansvarig för. 

I Tyskland väntar 219 000 flyktingar på att utvisas, en fjärdedel ska enligt inrikesdepartementet ”utvisas så snabbt det är möjligt”. 

De svenska gräns­kontrollerna, som nyligen har förstärkts, följdes av en lavin av liknande åtgärder från andra EU-länder. 

I Österrike har de skärpta gränskontrollerna och de striktare asylreglerna nu följts  av förslag om att EU borde göra som i Australien där flyktingar hålls inspärrade i fruktansvärda läger på fängelse­öar mitt ute på Stilla havet. Australien har också betalat exempelvis Kambodjas regering för att ta emot flyktingar från dessa öar och söker febrilt efter andra länder och öar som kan mutas till att bli ”ett säkert tredje land” dit flyktingar kan sändas. 

Hittills har 386 flyktingar deporterats från Grekland till Turkiet, i enlighet med EU:s uppgörelse med Turkiet den 20 mars. Efter att ha anlänt till Turkiet placerades alla flyktingar som inte kom från Syrien i deporteringsläger.  De syriska flyktingarna får tillfälligt stanna. 

EU, som upphöjt Turkiet  till ett ”säkert land”,  kräver att den grekiska regeringen ska påskynda deporteringarna och vara betydligt mer restriktiv när det gäller att bevilja flyktingar asyl. Turkiet är inget ”säkert land”. Det är där regimen, i skydd av EU, bedriver krig mot oppositionen och kurderna och flyktingarna är utan rättigheter. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv säger:

  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen och säg upp uppgörelsen med Turkiets regim.    
  • Masskampanjer mot rasism och mot skuldbeläggning av flyktingar.   
  • Försvara rätten till asyl. Stoppa tvångsutvisningarna.   
  • Flyktingamnesti – nu.  
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad.  
  • Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!