Mediakampanj mot antirasister

2011-05-11 13:34:40
Mobiliseringen för att stoppa nazistmarschen i Göteborg den 21 maj är i full gång.

På Göteborgs Nätverk Mot Rasism – GNMR:s mobiliseringsmöte inför 21 maj som samlade aktiva antirasister i ett fullsatt Hammarkullens Folkets Hus förra veckan sa Amer Mohammed Ali inledningsvis att:
– Ju närmare demonstrationen vi kommer desto mer propaganda kommer att kritisera antirasister från den borgerliga median, skrämselpropagandan har som syfte att misskreditera oss och deras förhoppningar är att det kan minska demonstrationerna.
Det tog bara en vecka innan GT hade första artikeln i sin kampanj mot antirasisterna.
På en helsida i GT den 10 maj under rubriken ”Polisen rustar för kravaller” med underrubriken ”Tusentals demonstranter väntas när högerextrema protesterar mot moskén” målar man upp en hotfull bild.
Rubrikens syfte är att skrämma folk från att demonstrera, man vill ge bild av att det kommer att bli våldsamt och att det är bäst att stanna hemma.
Underrubriken ger sken av att det kommer att vara tusentals högerextrema, när det i själva verket handlar om omkring 200 nazister. De som väntas samla tusentals är antinazisterna och Göteborgs Nätverk Mot Rasism.
Till artikeln har man valt en bild där en polis med dragen batong riktar slag mot demonstranter.

Värt att komma ihåg är att senast som Nationaldemokraterna skulle demonstrera i Göteborg 2004 stoppades de av en blockad av 2 000 antirasister. Det var en demonstration som med sin blotta storlek stoppade nazisterna. Demonstrationen var varken våldsam eller hotfull, däremot bestämd: ”nazisterna ska inte marschera”.
Artikeln i GT förminskar också hotet från nazisterna som benämns som nationalister.

Att stoppa nazisterna är viktigt för att inte ge dem en plattform att växa på. Rättvisepartiet Socialisterna poängterar att nazism inte är en åsikt, det är förberedelse till våld och ett störtande av all form av demokratisk organisering.
– Skulle man idag ifrågasätta de som under 30-talet gjorde allt för att stoppa nazisterna. Lär vi inte av historien riskerar den att upprepas, säger Stefan Berg, RS Göteborgs ordförande.

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!