Medias falska ”allsidighet”

2010-06-16 15:22:40
Israel attackerar Ship to Gaza – ”frihetsflottan” – på internationellt farvatten. Civila fartyg stormas av elitsoldater som skjuter ihjäl nio människor – varav flera sköts ”i bakhuvudet från ett avstånd av 45 centimeter” (vilket i andra sammanhang brukar kallas nackskott). Ytterligare 48 personer blir skjutna, men har turen att överleva.
Två dagar senare handlar nyhetsrapporteringen om ”de våldsamma aktivisternas angrepp på de israeliska soldater­na”.

Dror Feiler, ordförande i både Föreningen Judar för israelisk-palestinsk fred och European Jews for a Just Peace, skrev förtvivlat i Aftonbladet i lördags: ”Plötsligt ifrågasätts vi, inte de sjörövare som angrep oss 78 sjömil från kusten!”
Religionshistorikern Mattias Gardell, en av deltagarna i frihetsflottan, ställs till svars i Aktuellt. Reportern pressar honom på ”hur fredliga fredsaktivisterna egentligen var”. Gardell försöker efter förmåga förklara att man inte passivt kan åse ett väpnat överfall, men avbryts gång på gång, och sedan klipps en intervju med Israels ambassadör in. Denne får tid på sig att utveckla sin tes om fartygsbesättningen som angripare, utan att några kritiska frågor ställs.

Public Service och Sveriges Television berömmer sig om att vara ”oberoende television”. En verkligt oberoende nyhetskanal hade förstås inte okritiskt förmedlat den israeliska regimens anklagelser till Mattias Gardell och de andra överlevande. En oberoende nyhetskanal skulle t ex ha bett någon fartygskapten ge sin syn på bilden av ”den aggressiva fartygsbesättningen”. Denne kunde då ha berättat att alla handelsfartyg har säkerhetsrutiner mot fientliga försök till anfall och kapning:
– Dessa säkerhetsplaner inkluderar användandet av brandslangar och yxor för att slå tillbaka pirater, berättar t ex Kelly Sweeney, examinerad Master på flera klasser av handelsfartyg (professionalmariner.com).
En oberoende nyhetskanal skulle ha ställt en motfråga i stil med denna till den israeliske ambassadören:
– Hur kan Israel anklaga besättningen för att försöka försvara sig? De följde ju bara internationell lagstiftning.
På den internationella advokatfirman Barlow Lyde & Gilberts hemsida kan man läsa: ”Den internationella Skepps- och Hamnanläggningssäkerhetskonventionen (ISPS) innebär att varje fartyg enligt SOLAS (International Convention for the Safety of Life at Sea, SOLAS, 1974) är skyldigt att omsätta en säkerhetsplan anpassad för varje fartyg.”
Dessa internationella konventioner har inte ens invändning­ar mot att handelsfartyg använder skjutvapen för att skydda sig mot fientliga överfall.

Men istället för att informera tittarna om detta, visar sig de borgerligt dominerade medias falska ”allsidighet” igen.
Undersökning efter undersökning visar hur de stora medierna går maktens ärenden: Studier av Göteborgskravallerna 2001, av Irakkriget 2003, av det förmenta ”fusket med föräldraförsäkringen” etc – de visar alla på samma krypande för överheten, samma undansopande av kritiska infallsvinklar.

//Christer Bergström är gymnasielärare och arbetar mycket med att låta eleverna träna sig att se flera sidor av en sak och i källkritik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!