Medlarna stoppar Byggnads strejk

2013-03-21 06:39:32




Medlingsinstitutet meddelade i måndags att man skjuter upp Byggnads strejkvarsel och Byggarbetsgivarnas lockout i två veckor. Det var medlarna som begärde denna tvångsåtgärd av Medlingsinstitutet för att stoppa den byggstrejk som skulle ha inletts tio timmar senare.

– Vi har bara ett vapen och så får vi inte använda den möjligheten. Dess-utom har vi ju redan flyttat fram varslet med en vecka, säger ställnings­byggaren Josefine Olsson i en kommentar till Byggnadsarbetarens nätupplaga.
Det dör en byggnadsarbetare varje månad i Sverige. Byggbolag tjänar pengar på att kunna utnyttja ­oseriösa entreprenörer. När Byggnads ­nyligen varslat om strejk har frågorna också handlat om arbetsmiljö och arbetsvillkor.

Samma dag som
Byggavtalet löpte ut, den 28 februari, sa Byggnads upp avtalet och lade ett kraftfullt strejkvarsel som berörde 80 företag på runt 160 byggarbetsplatser. De varslade stridsåtgärderna, som berörde nära 3 000 byggnadsarbetare, skulle träda i kraft den 12 och 19 mars.
Den 8 mars beslöt Byggnads att skjuta på varslet för att ge medlarna mer tid. Men om inga lösningar hittades skulle strejken ha startat i tisdags (den 19 mars).
Under den gångna helgen presen­terade medlarna sitt bud som arbets­givarna köpte, men som Byggnads sade nej till.
Byggnads har ställt krav på ”ordning och reda” på byggena och krävt att huvudentreprenören ska se till att underentreprenörer följer kollektivavtalets bestämmelser och arbetsmiljöregler.
Ett sätt för huvudentreprenören att tjäna pengar är ibland att utnyttja billiga underleverantörer som kan vara oseriösa. Att förbättra arbetsmiljön i branschen är akut. I snitt dör en byggnadsarbetare i månaden i Sverige. Utöver det drabbas många av förslitningar och andra arbetsska­dor.

Byggnads kräver att
den arbetskraft som hyrs in via bemanningsföretag ska ha samma villkor som alla andra. Anledningen är att huvudentreprenören kan leja in underentre­prenörer som dessutom i sin tur kan hyra in firmor. Att som Byggnads kräva samma villkor i hela ledet är självklart och Byggnads ska ha fullt stöd.
Några siffror på löner eller avtals­tid har inte tagits upp i det bud som medlarna lade i helgen.
Men inför avtalsrörelsen har Byggnads ställt sig bakom LO:s avtalskrav på 2,8 procent för dem som tjänar 25 000 kronor eller mer och minst 700 kronor för alla som tjänar under 25 000 kronor i månaden. Även lägs-talönerna vill man ska höjas med minst 700 kronor.
Vi har i media de senaste dagarna kunnat höra hur byggarbetsgivarna framställer sig som oskyldiga offer och lägger skulden på Byggnads för konflikten. Här i Västernorrland tror de kanske att vi har glömt de byggar­betare som dog vid brobygget ­utanför Härnösand för några år sedan.
Kampen för bättre arbetsförhållanden handlar om att rädda liv.
Både staten och byggkapitalet slår nu tillsammans mot arbetarnas kamp för bättre arbetsmiljö när de angriper strejkrätten och kampen för lika villkor.
Per Johansson

 Vad är egentligen medlingsinstitutet?▼

  • Det var på förslag av den dåva­rande socialdemokratiska rege­ringen som riksdagen från år 2000 beslöt att skapa den nya myndigheten Medlingsinstitutet, som fick betydligt större befogenheter än sin föregångare Statens Förlikningsmannaexpedition. I samma veva förlängdes varseltiden för stridsåtgärder från sju dagar till sju arbetsdagar.
  • Medlingsinstitutet fick t ex möjlighet att skjuta på varslade stridsåtgärder ”för att främja en god lösning”. Det är nu fjärde gången man använder sig av denna ”rätt”. Första gången var den 26 maj 2004 och då gällde det en konflikt varslad av SEKO, facket för service och kommunikation. Andra gången var den 6 december 2005 och gällde en konflikt varslad av Svenska El­ektrikerförbundet. Tredje gång­en var den 8 juni 2010, då Svensk Pilotförening varslade om strejk.
  • Medlingsinstitutet är ingen o­partisk myndighet, utan ännu ett statligt verktyg mot facklig kamp och konflikträtten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!