Mer än bara gamla synder

2018-02-05 13:49:21

foto: commons


Det var nog Ingvar Kamprad och Ikea som Ulf Kristersson hade i åtanke när han som nyvald Moderatledare sa:
– Försvara företag och företagare. Företagare måste alltid uppskattas mer än de beskattas, och frihet och äganderätt måste försvaras.

Visserligen sa redan romarna ”Om de döda intet annat än gott”. Men det samlade etablissemangets okritiska hyllningar till Ingvar Kamprad slår alla rekord. De som velat påminna om att även solen har sina fläckar har mötts av motbjudande kommentarer och rasande påhopp. ”Twittervänstern sörjer inte”, skriver exempelvis Sverigedemokraternas Nya Tider och ondgör sig över att någon kallat Ingvar Kamprad ”en nazistisk storkapitalist”.
Men ibland sörjer man mer och ibland mindre.Bakom den folkliga image som Ingvar Kamprad odlade med hjälp av media finns både medlemskap i den fascistiska Nysvenska rörelsen och att han under en tid även var aktiv medlem i nazistiska SSS (”Lindholmarna” efter sin führer). Ingvar Kamprad var dessutom en av världens rikaste, den rikaste säger en del. Hur stor hans förmögenhet var är en hemlighet som Ingvar Kamprad tar med sig i graven.
Av skatteskäl bodde han under lång tid i en 435 kvadratmeter stor lyxvilla i en förort till Lausanne i Schweiz. Förutom den bostaden hade han också en jättelik vingård i södra Frankrike och några villor till.
”100 miljarder undangömda i en topphemlig stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein. Och total kontroll över det Ikea han påstår sig ha skänkt bort. Ingvar Kamprad har gjort allt för att dölja sanningen om sitt livsverk”, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning år 2011.
När nazistkopplingarna avslöjades sade Ingvar Kamprad att det var “ungdomssynder” som han bad om ursäkt för. Det var dock inte sant – långt därifrån. Han var medlem i den Nysvenska rörelsen från 1943 till åtminstone 1950. Det året gifte sig Ingvar Kamprad. En av de få gäster utanför släkten som bjöds in till bröllopet var den Nysvenska rörelsens ledare Per Engdahl. I ett brev till Engdahl skrev Kamprad då att han ”är stolt över att få ingå i den nysvenska kretsen”.
I en intervju år 2010 sa Ingvar Kamprad att fascisten “Per Engdahl var en stor människa, det kommer jag att vidmakthålla så länge jag lever”. Det är samma Per Engdahl som skröt om att han hjälpte nazistiska krigsförbrytare att fly efter kriget. Äktheten i Ingvar Kamprads ursäkt låg på samma låga nivå som trovärdighetsgraden i påståendet om att han saknade kontroll över de stiftelser som formellt äger Ikea. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!