Merkel & co mot asylrätten

2017-10-11 21:44:53

foto: Commons


En uppgörelse mot flyktingar och asylrätten. Så kan man sammanfatta den uppgörelse som förbundskansler Angela Merkels CDU och dess bayerska systerparti CSU har slutit och som sätter en maxgräns för hur många flyktingar som Tyskland ska ta emot per år. Sporrade av Tyskland kommer andra EU-länder nu att sätta ett flyktingtak som är så lågt att det liknar ett Trumpartat flyktingstopp.

Hösten 2015 sa Merkel att Tyskland klarar av att ta emot en miljon flyktingar. Men det uttalandet var lika lite värt som statsminister Stefan Löfvens samtida tal om att “mitt Europa bygger inga murar”. Men två år senare förenas Löfven och Merkel i att ständigt upprepa “aldrig mer tillbaka till hösten 2015”, vilket i båda länderna har gett legitimitet till rasisternas och de högerextremas hets.
I takt med att den tyska regeringen har stramat åt flyktingpolitiken har högerextrema AfD (Alternative für Deutschland) vuxit.
I höstens tyska parlamentsval kampanjade bayerska CSU, som länge har positionerat sig till höger om Merkel och det med en retorik snarlik AfD:s, för ett flyktingtak. Genom att ständigt flytta sig allt mer åt höger och kopiera AfD hoppades CSU-ledningen vinna röster. Men istället värvade man röster till AfD. I bayerska Deggendorf fick AfD sitt bästa resultat i västra Tyskland – nära 20 procent av väljarna.
CSU backade dryga tio procentenheter i årets parlamentsval, jämfört med förra valet 2013. Det sämsta valresultatet för CSU någonsin, som partiets ledning skyllde på flyktingarna…
Efter valet har CSU-ledningen gjort ännu hätskare utfall mot flyktingarna. Och det har även CDU:s pampar gjort. Det är bakgrunden till den maxgräns om 200 000 flyktingar per år som det nu har gjorts upp om mellan CDU och CSU. Att maxgränsen officiellt ska heta något annat och sannolikt bryter mot konstitutionen gör det hela än mer osmakligt. Dessutom ska uppgörelsen följas av nya lagar som ska begränsa asylrätten till förmån för arbetskraftsinvandring på storbolagens villkor. Tysklands arbetsföra befolkning krymper snabbt till följd av demografiska förändringar och landets kapitalister är på jakt efter ny billig arbetskraft likt tidigare gästarbetarsystem.
CDU/CSU-rasismen spelar AfD i händerna och ger en isande förvarning om den högerpolitik som Tysklands nästa regering kommer att föra. Det gäller för facken samt vänstern i allmänhet och dess revolutionära flygel i synnerhet att slå tillbaka nu – inte sen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!