Metall i Västerbotten kräver politisk strejk

2007-10-03 14:39:16




Om inte regeringen drar tillbaka sina attacker på sjuka måste LO utlysa politisk strejk. Ett uttalande som ställer detta krav antogs av IF Metall Södra Västerbottens repskap i förra veckan.

Uttalandet riktar skarp kritik mot regeringens nya attacker på de sjuka i höstbudgeten.
Speciellt vänder sig Metall (avdelningen har 7 000 medlemmar) emot att regeringen vill stoppa möjligheten för fackliga medlemmar att teckna kompletterande avtalsförsäkringar vid sjukdom.

”Udden mot de sjuka”

”I höstens budget levererade regeringen nya förslag med udden riktad mot de sjuka”
Så inleds uttalandet från Metall. Man kritiserar förslaget att sjukersättningen ska sänkas till 75 procent efter 12 månaders sjukfrånvaro.
Regeringen vill också förhindra möjligheten att via kompletterande avtalsförsäkringar få en högre ersättning. Detta gör man genom att införa en absolut gräns, där den samlade ersättningen vid förlängd sjukpenning inte får överstiga 75 procent av sjukpenninggrundande inkomst.
Det finns idag avtal mellan Metall och arbetsgivarna som ger en kompletterande sjukersättning som överskrider denna gräns.
Därför menar Metall att regeringens förslag är ett ingrepp i den fria förhandlingsrätten.
Om inte regeringen drar tillbaka sitt förslag uppmanas fackledningen att ta initiativ till politisk strejk.
Metall kommer att skicka uttalandet till övriga avdelningar och till förbundsstyrelsen i Metall. Man kommer också att vända sig till övriga LO-förbund i Umeåområdet. Uttalandet finns att läsa på IF Metall Södra Västerbottens hemsida.
– Nu måste fackföreningsrörelsen gå från ord till handling om vi inte får gehör, säger Erik Pettersson, suppleant i avdelningstyrelsen (Västerbottens-Kuriren den 27 september).
– Det här är ju jättebra, menar Tomas Westerström, undersköterska och kommunalare.
– Regeringen vill montera ner hela välfärden och då måste vi säga ifrån.

Vad säger Kommunal?

– Jag hoppas också att Kommunals ledning här i Västerbotten har ändrat sig i frågan om politisk strejk, fortsätter Tomas.
– Jag och många andra kommunalare tog redan för ett år sedan upp behovet av politisk strejk mot regeringen. Tyvärr så avslog Kommunals repskap våra motioner om detta både i november 2006 och mars 2007. Deras motivering var bland annat att en sådan strejk skulle ”försvaga demokratins ställning”!
Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!