Metallare kräver politisk strejk

2007-10-17 14:38:17
Kraven på fackliga massprotester mot högerpolitiken fortsätter att växa sedan demonstrationerna den 18 september. IF Metall i Södra Västerbotten var först ut med att ställa nya krav på en politisk strejk. Nu har samma krav upprepats med ännu större skärpa av IF Metalls järnbruksklubb på SSAB Tunnplåt i Borlänge, med anledning av regeringens attacker på ”våra arbetslösa och sjuka kamrater”.

”Vi kan inte längre stillatigande se på och låta detta fortgå! Självklart har vi respekt för demokratin i detta land!”, skriver klubben med tydlig adress till förbundsledningens invändningar och fortsätter:

”Måttet rågat”

– Man raserar allting för de som hamnat i svårigheter, våra arbetslösa och sjuka kamrater, säger Conny Carlsson, vice ordförande i järnbruksklubben till Offensiv.
Enligt uttalandet är ”måttet rågat när regeringen använder den demokratiska arenan till direkt förödande samhällsomstörtande verksamhet … De mått och steg som regeringen vidtagit … innebär i sak en konfiskering av lönemedel som vi avstår, via arbetsgivaravgiften, till sjuk- och arbetslöshetsförsäkring. Dessa pengar använder regeringen till skattesänkningar för de redan rika! Detta är motiv nog för att fackföreningsrörelsen ska tillgripa den politiska strejken som vapen i kampen för ett rättvist och solidariskt samhälle!”, skriver järnbruksklubben.
IF Metalls biträdande förbundsordförande Anders Ferbe säger i ett svar på Dagens Arbetes hemsida att den politiska strejken är en felaktig metod ”så länge regeringen inte bryter mot regeringsformen och grundlagen”.
Däremot berättar han att förbundet uppmanar avdelningarna att manifestera lokalt i vecka 50, innan budgeten beslutas.
Ferbe håller också öppet för att det skulle kunna bli en riksomfattande manifestation i Stockholm.
– Inte oväntat, kommenterar Conny Carlsson, vice ordförande i järnbruksklubben, till Offensiv och befarar att de lokala manifestationerna bara blir ”ett spel för gallerierna”.
Ferbes svar är en frivillig inskränkning av en laglig stridsåtgärd, som visar att LO-toppen inte har tänkt igenom sin argumentation.
När Rättvisepartiet Socialisterna i december förra året lämnade in över 10 000 namn för en politisk strejk i a-kassefrågan lämnade LO:s vice ordförande Erland Olausson ändå en öppning.
Demonstrationen den 14 december förra året skulle ses som en början, samtidigt som den politiska strejken vore tänkbar om regeringen allvarligt skulle hota maktbalansen på arbetsmarknaden.

Facken hotas

När över 340 000 nu lämnat a-kassan och över 100 000 det fackliga medlemsskapet är det uppenbart att just detta sker. Om en obligatorisk a-kassa införs ovanpå detta kan facken drabbas av ett katastrofalt ras.
Som Offensiv berättade om i förra numret planerar nu i alla fall Kommunal och IF Metall protestaktioner i hela landet i november och december, samtidigt som LO överväger någon form av gemensam manifestation i december.
Kommunals kommunikationschef David Samuelsson berättar för Offensiv att förbundet från början av november ska genomföra manifestationer av modell större torgmöten/protestmöten, varje vecka på något särskilt tema, typ jämställdhet, a-kassa, sjukförsäkring.
– Samtidigt ska avdelningarna samordna lokala protester i hela landet på utbetalningsdagarna för a-kassan, som den 22 november och den 20 december.
Med Kommunalarbetarens skrivning om att karaktären inte ska vara densamma som ”18 septemberrörelsens” menas enligt Samuelsson att det bara är fackliga arrangörer.
– Men alla som delar vår uppfattning är välkomna att delta, säger han.
LO:s informationschef Marie Linder säger samtidigt till Offensiv att hon och organisationschefen Claes Göran Enman fått i uppdrag av LO-ledningen att besvara det öppna brevet från Septemberalliansen med förslag på att LO snabbt spikar ett datum för landsomfattande massprotester och andra krav, som till exempel ja till politisk strejk och nej till kompromisser med Svenskt Näringsliv om konflikträtten m m (se hela brevet i förra veckans Offensiv).

LO-protest i december?

Enligt Marie Linder har LO:s informationsråd, där hon är ordförande, i uppdrag att utarbeta förslag till utåtriktade aktiviteter i hela landet. Om det blir någon massprotest i Stockholm avgörs troligen på nästa veckas planeringsmöte.
– Men det kan nog bli något sådant i december, antyder hon.
Vad som krävs för att verkligen stoppa regeringens attacker är en riksomfattande protestdag, med massdemonstrationer och politisk strejk.
Det är också denna form av massprotest som exempelvis LO-distriktet i Västerbotten och nu senast järnbruksklubben i Borlänge efterlyst.

Arne Johansson

RS/Offensiv kämpar för:

  • Nej till försämringarna för sjuka och arbetslösa. Nej till skattesänkningar för rika.
  • Stoppa regeringens låglönemarknad. Stoppa privatiseringarna och nedskärningarna. Försvara strejkrätten.
  • LO och TCO måste mobilisera till masskamp. För en politisk strejk mot regeringens attacker.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!