Metallfacket NUMSA bildar ”arbetarklassparti för ett socialistiskt Sydafrika”

2015-05-07 14:15:35


NUMSA:s lanserar nu ett nytt parti för arbetarklassen.

Metallbetarfacket NUMSA har nu officiellt beslutat att bilda ett nytt ”arbetarklassparti för ett socialistiskt Sydafrika”. 

NUMSA:s centralkommitté hade möte mellan den 20-24 april och godtog rekommendationen att bilda ett socialistiskt arbetarparti från Konferensen för Socialism som facket hade arrangerat veckan innan. Exakt hur och när det nya partiet kommer att bildas, på vilket program och i vilken form är ännu inte klart. 

Det är tänkt att allt detta ska vara på plats vid NUMSA:s nästa centralkommittémöte i juli. Under tiden ska en omfattande kampanj i frågan drivas bland NUMSA:s nästan 400 000 medlemmar.

Vid samma tidpunkt ska NUMSA också utvärdera de resor man gjort till andra länder för att studera hur andra försök att bilda socialistiska partier slagit. Hittills  har resorna gått till Indien, Venezuela, Bolivia och Brasilien. Nigeria och Grekland är bland dem som kvarstår.

Maj månad kommer att erbjuda ett tillfälle att börja den välbehövliga kampanjen för att förankra det nya partiet. 

På 1 maj kommer  NUMSA  med flera organisera egna demonstrationer.

Möten mellan arbetare från de olika förbunden ska också organiseras tillsammans med uppföljning av Konferensen för Socialism. 

CWI i Sydafrika deltar aktivt i både bildandet av det nya arbetarpartiet och i den fackliga omgrupperingen mot en ny federation ur spillrorna av Cosatu. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!