Mexiko: Upproret i Oaxaca sprider sig?

2006-11-08 14:40:52
Efter en väldigt dramatisk vecka står folkets motstånd starkare än statens attacker och segerbilderna är ljuvliga från Oaxaca, Mexiko. Om tre veckor tar den nya presidenten Filipe Calderon över efter Vincente Fox, ambitionen att få ett slut på konflikten fram tills dess ser ut att misslyckas.
Det öppnar upp för en snabb eskalering där upproret i Oaxaca kan sprida sig till hela landet, då miljoner mexikaner som röstade på vänsterutmanaren Lopez Obrador inte erkänner den nya presidenten.


Dagens Nyheters rubriksättning 29 oktober, ”uppropet i Oaxacas är över”, avslöjades direkt av Rebecka Koritz på yelah.net som rena önsketänkandet. Dagens Nyheter utgår från att beslut om att sätta in den federala polisen automatiskt innebär att upproret är slut. Från sitt maktperspektiv är tidningen oförmögen att förstå dynamiken i kampen. För varje polisattack mot lärarstrejken i Oaxaca växer stödet för dem och dessutom slutsatsen att en annan sorts statsbildning krävs.

Startade i maj

Rörelsen startade i maj. De senaste 26 åren har lärarna i Oaxaca strejkat och satt upp ett tältläger i huvudstaden. Resultatet brukar bli en löneförhöjning. Den här gången tog inte strejken slut. De 75 000 strejkande lärarna samlade till en demonstration på 100 000. Den redan hatade guvernören Ulises Ruiz Ortiz satte in en brutal polisinsats, demonstrationen dränktes av tårgas och lärarnas radiostation förstördes.
Svaret blev en ny demonstration på 400 000 deltagare från delstatens alla hörn. Sedan dess har huvudstadens kulturella centrum, Zacalo, ockuperats av APPO, en folkförsamling med representanter från 200-400 organisationer från 600 byar och städer, som leder uppropet. Kommunhusen i delstatens 20 kommuner är ockuperade. Ruiz har fått hålla sig gömd någonstans, han kallas av gemene man för den före detta guvernören. Kravet på Ruiz avgång är nu det primära.
”Exguvenörens” maktfullkomlighet har varit en faktor i sig. Hans synvinkel är sådan att han kallat upproret av hundratusentals för ”en liten extrem grupp”. Partiet, PRI, har styrt Oaxaca i 77 år och verkar betrakta delstaten som den medeltida fursten såg på sitt furstendöme. Lärarfacket menar att minst 36 politiska mord har skett på aktivister i sociala rörelser sedan Ulises Ruiz blev guvernör 2004. Under upproret har Ruiz paramilitära grupper dödat minst 17 demonstranter. Den 27 oktober dödades Estaban Lopez, läraren Emilio Alonso Fabián och indymedias korrespondent, Brad Will, från New York.
Fox och Calderons högerparti PAN har enligt tidningen the Nation avtalat med PRI om ömsesidigt stöd för att kunna styra landet. Förra veckan blev dock trycket från protesterna så starkt att alla partier i parlamentet, utom PRI, skrev under en uppmaning till Ruiz att avgå. I sin fasta beslutsamhet att sitta kvar till slutet vägrade denne trotsigt att ens ta emot budbäraren som kom med budet från Mexiko City. Men det behövdes knappast då president Fox samtidigt skickade den federala polisen att bistå Ruiz.

Brutal attack…

På morgonen den 29 oktober började den militärliknande federala polisen, PFP, med hjälp av pansarfordon att röja de vägspärrar som APPO haft uppe i delstatshuvudstaden Oaxaca de Juarez. Dödandet fortsatte: en sjuksköterska, två lärare och ett barn dödades. Senare hittades kropparna av sex dödade APPO-medlemmar i bergen. Demonstranter rapporteras försvunna, 60 personer tros ha förts till ett militärläger.

…som slogs tillbaka

Gatustriderna mellan folket och PFP fortskred hela förra veckan. Polisen trodde att det skulle räcka med att återta det ockuperade centrumet Zacalo men APPO omgrupperade sig och det blev istället polisen som fann sig omringad på torget de återtagit. Efter ett misslyckat försök att inta universitetet retirerade polisen under förevänding att uppdraget bara hade varit att röja några barrikader. APPO lät polisen syssla med att plocka bort barrikader då de samtidigt kunde bygga nya och fler i andra delar av staden. Då polisen pressats tillbaka deklarerade Florentino Martínez López från APPO att det var dags för en generell offensiv.
Efter att den utländske journalisten dödades har protestaktioner vid mexikanska ambassader ägt rum runt om i världen. Stödet från övriga delar av Mexiko strömmar in – i individer räknat den 5 november då 100 bussar och bilar kom till Oaxaca för att delta i en ”megademonstration”. Uppgifterna om demonstrationens storlek varierar mellan 20 000 och 100 000.
Redan under hösten har APPO:s bildats i flera andra delstater så som Chiapas, Guerrero, Michoacan, Veracruz, Jalisco, Puebla och Quintana Roo.
Försöken från lärarfackets, SNTE, ledning att under oktober förråda kampen genom att hota med uteslutning av det lokala facket och sluta avtal har slagits tillbaka. Förra veckan strejkade lärare över hela landet samtidigt som universiteten ockuperades av studenter. Upproret har nu fått aktivt stöd av zapatiserna, EZLN, i Chiapas som blockerade viktiga motorvägar och den bro som förbinder Sonora och USA.

Lopez Obrador

Lopez Obrador, den presidentkandidat som med vänsterprofil vann de fattigas röster i valet i somras men efter en kontroversiell rösträkning förlorade valet med 0.5 procent, har nu givit sitt öppna stöd till APPO i Oaxaca. Obrador har vid flera tillfällen samlat demonstrationer på miljonen människor i protest mot vad som anses vara valfusk. En vecka innan den nya presidenten Filipe Calderon installeras kommer Obrador att utropa en alternativ regering.
De hundratals organisationerna i APPO har i ett enhälligt beslut deklarerat att tiden för det politiska system där polisiära och militära maktmedel ständigt missbrukas och valfusk ständigt återkommer måste vara slut.
Istället kräver APPO ett system med beslutande församlingar förankrade i lokalsamhällena efter modell från ursprungsbefolkningens traditioner. Även den samordning, konventet, som organiserar kampanjen kring Obrador kommer att arbeta fram en alternativ konstitution.
Frågan om makten står i allra högsta grad på dagordningen i Mexiko. Om de politiska och sociala rörelserna lyckas sammansmälta till generalstrejker som även lamslår ekonomin kommer Felipe Calderons tid vid makten inte att bli lång. Den före detta guvernören Ruiz har förhoppningsvis långt innan dess givit upp.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!