Migrationsverket blundar för fakta

2012-06-24 12:18:23


Rawad Saafin.

Offensiv kan genom Asylrörelsen avslöja hur Migrationsverket och -domstolarna struntar i fakta som asylsökande ger i sina fall. Man har inte ”tidigare tagit hänsyn till” fakta eller påstår att asylsökande inte medverkat eller identifierat sig själva, när fakta visar på motsatsen. Alltsammans för att kunna kasta ut fler asylsökande personer till förföljelse, tortyr eller en säker död.

Offensiv har tidigare skrivit om Ali Akbars fall, nu har Alis utvisning till Iran tillfälligt stoppats med hjälp av Asylrörelsen och Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Raymond Ohlson från RS och verksam i Asylrörelsen i Norrbotten berättar:
– Det var genom en ansökan om verkställighetshinder vi i sista stund kunnat stoppa utvisningen från att genomföras. Vi kritiserade Migrationsdomstolarnas dåliga landsinformation och hänvisade till nya rapporter om hur den politiska oppositionen i Iran förföljs, samt de sharialagar som kan medföra dödsstraff för personer som har konverterat till kristendom.
– Det är en lättnad att få beskedet att Ali är kvar för tillfället, även om vi alla vet att det inte är över ännu. Men det sjukaste i beskedet från processenheten i Solna var att trots att Ali har skickat in brev från präster som vittnar om hans kristna övertygelse och hans arbete inom kyrkan så har vare sig Migrationsverket eller -domstolarna tagit hänsyn till hans konver­tering, det står svart på vitt. Samtidigt visar det att först när vi politiserar asylfall och tar kamp för personer så backar staten.
Ett annat fall är Rawad Saafin, en palestinier som har flytt till Sverige från Gaza.

– Jag jobbade som sjuksköterska i Palestina, men fick problem med Hamas. De misshandlar läkare och sjuksköterskor i Gaza. Efter tre år fick jag nog och lämnade min dotter hos min exfru. Det gör mig sjuk av oro. Jag tänker på min dotter varje dag.
– Jag har en ny familj här nu, men jag har bara samarbetat med Migrationsverket. När de ville utvisa mig försökte jag ta mig tillbaka för att kunna återvända till Sverige senare. Två gånger har jag ansökt om visum för att kunna resa tillbaka via Egypten, men det går inte.
Domstolens besked till Rawad var att han inte samarbetat, inte visat upp giltig id-handling och inte hade giltiga skilsmässohandlingar från Palestina. Samtidigt intygar Migrations­verkets handläggare motsatsen.
– Det är inte rättvist och min handläggare sa att jag ska ­JO-anmäla processenheten, vilket jag ska, avslutar Rawad.
RS Boden

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!