Migrationsverket bryter mot lag om barns rättigheter

2012-11-01 13:17:15
Iman Jalili är en politisk flykting från Iran aktiv i gruppen Misstro oss inte och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna (RS). År 2009 fick Iman en dotter i Sverige och idag har han delad vårdnad om henne.

RS och Offensiv träffade Iman år 2010, som då berättade om sin politiska aktivism i Iran. Iman hade redan då gett Migrationsverket bevis på att han varit förföljd av den iranska regimen.

Imans kamp mot den iranska diktaturen är skäl nog till asyl. Att han nu också har en dotter ger ytterligare skäl till uppehållstillstånd.
FN:s barnkonvention som Sverige skrivit under lyder: ”Ett barn ska inte skiljas från föräldrarna mot deras vilja, utom när det är för bar­nets bästa. Barn som är skilt från föräldrarna har rätt att träffa dem regelbundet.”
År 2010 kom det en ny lag som menar att föräldrar till barn med svenskt medborgarskap ej behöver lämna landet för att på nytt söka uppehållstillstånd på anknytning, detta för att se till barnets bästa. Men Migrationsverket förvägrar Iman och hans dotter den rätten. De hänvisar honom att återvända till Iran och söka på anknytning trots att han hotas att fängslas.
Migrationsverkets egen granskning visar att barnperspektivet ofta saknas i utredningar.
Men trots detta menar Migrationsverket att utvisningen ska verkställas.
När Iman fick ­utvisningsbeslutet var hans dåvarande sambo gravid med deras barn. Migrationsverket nekar inte till det faktum att Imans dotter kan ta skada av en eventuell separering från sin pappa, men hänvisar till att det väger tyngre att Iman vistats i Sverige ”illegalt” då han inte lämnat landet när han blev utvisad.
– Men jag kunde inte återvända till Iran eftersom jag hotas av regimen och dessutom var min flickvän gravid.
Iman flydde från Iran efter att diktaturen börjat förfölja honom. Fängelsedomen från en domstol i Iran godkänns inte som bevis i Sverige.
Sedan dess har Iman fortsatt sitt politiska engagemang:
– Jag har deltagit i protester bland annat utanför iranska ambassaden i Stockholm. På lördagar deltar jag i torgmöten i Göteborg.
Amer Mohammed Ali

 Fakta ▼

Sommaren 2010 tillkom ett nytt stycke i utlänningslagen, som säger att konsekvenserna för ett barn ska särskilt beaktas, om det står klart att uppehållstillstånd skulle ha beviljats om prövningen skulle ha gjorts före inresan till Sverige. Detta för att motverka familjeseparationer (källa: Ekrem Güngör, jurist).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!