Migrationsverket splittrar familj i Trollhättan

2011-06-09 15:28:16
Khayri Warshagha har bott i Sverige snart fyra år, är gift med Anna Perelygina och de har barn ihop, Yousef, som är snart två år. Offensiv har träffat familjen som nu hotas av tvångsutvisning.

Khayri kommer från Gaza, där han jobbade politiskt mot Ha­mas och tvingades fly. Nu bor han i Trollhättan med sin fru An­na som själv kommer från Ryssland. De träffades i Sverige och blev förälskade.
– När Anna sen berättade för sina släktingar att hon skulle gif­ta sig med en muslim och hennes pappa hörde detta, sade  han till hennes morbror att han skulle döda henne när hon återvänder till Ryssland, berättar Khayri.
Även deras barn Yousef tänker Migrationsverket utvisa till Ryssland. Detta samtidigt som barnet enbart har palestinskt medborgarskap och ingen anknytning till Ryssland. Men Migrationsverket uppger på eget bevåg att barnet har ryskt medborgarskap.

Detta innebär att familjen ska splittras av en svensk flyktingpolitik som går emot FN:s barnkonvention, det vill säga att inte förneka ett barn kontakt med någon av dess föräldrar. Offensiv kontaktade även Carl Bexe­lius, stabsjurist för Migrationsverkets rättschef.
– Jag kan inte kommentera ett särskilt fall, men generellt sett  fungerar FN:s barnkonvention enbart som riktlinjer.
Carl Bexelius var tydlig med att inte gå in i på ett särskilt fall och problemet stod olöst; att de s k riktlinjer som Sverige har inte följs och ett barn ska få betala för det som Migrationsverket an­ser att föräldrarna har gjort fel.
Khayri själv har enligt polis­myndigheten och andra myndigheter permanent uppehållstillstånd, medan Migrationsverket räknar med att han ska utvisas.
– Jag har skaffat körkort, betalar 21 000 kronor i månaden i skatt, men jag får ändå inte stan­na enligt Migrationsverket.

Samtidigt har mammans och barnets advokat skött sig illa, menar familjen. Han har överklagat utan att tala med familjen och när de försöker kontakta advokaten har denne alltid varit upptagen.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!