Miljardär på klätterstigen

2013-03-13 14:46:22
Den saudiske prinsen Alwaleed bin Talal är rosenrasande över att han inte ligger högre än plats 26 på Forbes lista över världens rikaste. Prinsen, som tillhör det saudiska kungahuset, anser sig vara förödmjukad och förvandlad till en simpel fattiglapp.
Enligt prinsen, som räknas som arabvärldens rikaste person, har Forbes medvetet undervärderat hans tillgångar och därmed gjort sig skyldig till majestätsbrott. Om man kritiserar eller uppger ”falska uppgifter” om den saudiska kungfamiljen blir det minst tio år i fängelse.
”Jag ska inte värderas till ynka 20 miljarder dollar [128 miljarder kronor] utan till 29,5 miljarder dollar [189 miljarder kronor]” hävdar prinsen och hotar med att bryta Saudiarabiens förbindelser med USA om inte Forbes placerar honom på topp tio-listan.
Men Forbes har inte gett sig, utan menar att inte ens om man räknar in alla prinsens palats, lyxjakter, bilar (han lär ha minst 200 lyxåk i sina garage) och juveler hamnar han bland de tio rikaste. ”Prinsen försöker alltid blåsa upp sig och älskar att framställa sig som den som känner världens stora. År 2003 lät han sig fångas i bakgrunden på en bild med George W Bush, Jordaniens kung Abdullah, den saudiske kronprinsen och Egyptens president Hosni Mubarak. Den bilden prydde även omslaget på den auktoriserade biografi Alwaleed: ’Affärsman, miljardär och prins’, som han låtit skriva över sig. Men då hade prinsen med hjälp av Photoshop sett till att han kommit i förgrunden på bilden. Så fort han träffar någon som är ’Big’, som exempelvis Bill Gates, eller någon som kan tänkas bli ’Big’ skickar hans stab ut pressmeddelande med bild och allt”, försvarade sig Forbes.
Prinsen har till och med köpt en del av Twitter för att hans stämma ska bli hörd och för att kunna stoppa Twitter när marken böjar gunga under kungahuset.
Den som myntade uttrycket ”Ju hö­gre apan klättrar, desto mer visar han rumpan” måste haft prinsen i åtanke.
Att Forbes i detta fall har mer än en poäng visas av att i måndags skickade prins Alwaleeds stab ut ett pressmeddelande som informerade om att den högborne prinsen nyligen träffat såväl Nya Zeelands utrikesminister som Kenyas ambassadör samt att de båda uttryckte sin ”djupa tacksamhet” för att de fått träffa hans nåd. Högmod går före fall, brukar borgarna säga i tid och otid. Men ibland är det så, se bara vad som hände med prins Alwaleeds vän Mubarak.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!