Miljökatastrof vid gruva i Finland – Sverige nästa?

2012-12-02 00:11:01
Talvivaaragruvan i östra Finland har de senaste veckorna stått för en av Finlands största miljökatastrofer. Miljontals liter tungmetallförgiftat vatten, som dödar liv och förstör färskvattentäkter, har läckt ut i sjöar och vattendrag.

Ett giftigt experiment pågår i östra Finland. Talvivaaragruvan i ­Sotkamo kommun utvinner nickel och uran med en metod som används för första gången i Norden. Nu talas det om att företaget inte haft tillräckliga kunskaper och uppenbarligen en undermålig säkerhet. Resultatet är att ­giftigt vatten med höga halter nickel, kadmium och uran har läckt ut till om­kringliggande sjöar.
Det är det tredje läckaget på kort tid. Sedan gruvan öppnade 2008 har läckage upptäckts vid två tidigare tillfällen. Sveriges Radio rapporterar att de sjöar som redan drabbats av de två första utsläppen i princip är döda på liv. Gruvans säkerhet kritiseras av experter och en arbetare dog i våras efter att ha andats in vätesulfid.
Metallfabriken vid gruvan har varit stängd i två veckor, men onsdag  den 21 november kom beskedet att fabriken skulle få öppnas igen. På torsdagen upptäckte man dock ett nytt läckage.
Den finländska Strålsäkerhetscen­tralen säger att uranhalterna i vattenläckan var skyhöga. Vanligt grund- och ytvatten har halter på under en becquerel per ­liter. Gränsvärdet för dricksvatten går vid 3 becquerel, medan vattenproverna i läckan låg på 100-200 becquerel.
Direktören vid den regionala närings-, trafik- och miljöcentralen ­sade till Svenska Yle att gruvbolaget följt de direktiv som gällde vid bygget.
Med facit i hand visar de sig emellertid vara otillräckliga. Men politiker och bolagsdirektörer kommer att fortsätta att blunda för de fatala riskerna för att miljön kan drabbas så länge som de kan göra vinster på miljöfarlig verksamhet.

Sverige kan bli nästa katastrofområde om planerna på en urangruva i jämtländska Oviken blir sanning. Planerna på gruvan liknar Talvivaaragruvan – men riskerna är inte desamma, de är värre.
Om den tilltänkta gruvan i Oviken drabbades av samma katastrof ­skulle invånare runt hela Östersjön kunna komma att beröras av giftutsläppet.
Nu krävs att vi samlas till ­protester mot ödeläggelsen av miljön. Miljörö­relsen måste gå samman med ­sociala rörelser mot kapitalismens girighet.
Förstatliga gruvindustrin under arbetarnas styre och kontroll för att tillgodose miljöns och ­människornas behov.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!