Miljonmarsch för Katalonien

2017-11-15 18:23:35


Omkring en miljon i marsch mot den spanska statens repression.

Lördagen den 11 november demonstrerade över en miljon i Barcelona för att de politiska fångarna ska släppas fria. Det flera kilometer långa demonstrationståget markerade en ny kvalitativ vändning i kampen mot spanska staten och PP-regeringens förtryck. Massorna står beredda att driva kampen fullt ut.

Miljoner människor har nu dragit slutsatsen att tillämpningen av den spanska grundlagens diktatoriska artikel 155, upphävandet av Kataloniens autonomi, fängslandet av självständighetskämpar samt arresteringen av åtta ministrar utgör ett oemotsvarat övergrepp på de demokratiska fri- och rättigheterna.
De repressiva lagar och dekret som det styrande högerpartiet PP, med stöd av högerpopulistiska Ciudadanos och socialdemokratiska PSOE, idag använder mot ministrar kommer imorgon att användas för att fängsla fackliga aktivister, medlemmar i vänsterorganisationer och ungdomar som kämpar.

Åter är det kontrarevolutionens piskrapp som får miljoner att gå ut på gatorna. Så var fallet vid folkomröstningen den 1 oktober och vid generalstrejken två dagar senare.
Jättemarschen i Barcelona den 11 november hade föregåtts av att hundratusentals arbetare dagarna innan varit ut i strejk och demonstrerat.

Strejk- och demonstrationsdagen den 8 november var en enorm framgång – arbetet låg nere på arbetsplatserna, vägar och järnvägar var blockerade och flera stora demonstrationer genomfördes, trots medias hets och trots att ledningen för de två stora fackliga centralorganisationerna CCOO och UGT motsatte sig mobiliseringen.
Esquerra Revolucionaria (CWI i Katalonien) uppmanar andra vänsterorganisationer – CUP, Podemos, Catalunya en Comú och Som Alternativa – att vi tillsammans bildar en enad front som kan bekämpa statens och regeringens förtryck. Genom att basera oss på och stärka de demokratiska kommittéer som byggdes upp till folkomröstningens försvar (CDR) kan vi gemensamt bygga den kamprörelse som kan vinna arbetare och besegra den spanska statens repression – för ett socialistiskt Katalonien.

Esquerra Revolucionària kämpar för:

  • Ner med artikel 155! Frige alla politiska fångar! Den spanska statens styrkor – polis och civilgarde – måste omedelbart lämna Katalonien. 
  • Bort med de repressiva lagarna – för demokratiska fri- och rättigheter.
  • Riv upp alla försämringar i arbetsrätt och pensioner. Sänk pensionsåldern till 60 år.
  • Minimilön på 1 100 euro och 35-timmars arbetsvecka. 
  • Expropriera alla tomma lägenheter som bankerna lagt beslag på och gör om dem till hyresrätter.
  • Stoppa privatiseringarna – återkommunalisering av privatiserad verksamhet. 
  • Offentlig och gratis utbildning. Allmän och kostnadsfri sjuk- och hälsovård. 
  • Flyktingsolidaritet. Upphäv de rasistiska migrationslagarna och stäng de fängelseliknande flyktinglägren. 
  • Förstatliga banker och storföretag för att garantera alla ett anständigt liv
  • För Kataloniens, Baskiens och Galiciens rätt till självbestämmande. För en katalansk socialistisk republik och att folken i den spanska staten förenas om de så önskar i en federal demokratisk och socialistisk republik. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!