Milk flörtar med HBT-rörelsen

2009-05-06 11:46:12
FILM
Milk
Längd128 min
RegiGus Van Sant
I rollerna
Sean Penn, James Franco m fl.
Harvey Milk var den förste öppet homosexuella som blev vald till ett offentligt ämbete i USA. Filmen börjar med att Harvey talar in i en bandspelare om hela sin politiska karriär, ifall att han skul­le bli mördad.

Redan i filmens första scener får man en bild av Harvey som en bohem, han vill legalisera marijuana och tror inte riktigt på politik som den rätta vägen till förändring. Men efter en tid tänker han om. Han testar olika metoder och lyfts till slut av HBT-rörelsen i sitt distrikt, även om den aspek- ten aldrig var stor för Harvey Milk som snarare fokuserade på liberala reformer, där individen skulle få bestämma över både ekonomin och sexualiteten.

Man får se Harvey Milks återhållsamma grepp om rörelsen under hela filmen. Samma rörelse som tog hon­om till makten hålls senare tillbaka av honom från att utföra ytterligare protester.
Den här filmen påminner många om just hur HBT-kampen har förts i historien och de mest spännande godbitarna är inte när Harvey agiterar i kongressen, utan när massorna skriker ut sin ilska på San Fransiscos gator, när man ser tusentals arga HBT-personer som är redo för kravaller och konfrontationer med polisen samt gatufester när protester har lett till seger.

Filmen är som ett historiskt dokument väldigt bra och Gus Van Sant håller många bra poänger vid liv. Sean Penns rollprestation, som vann en Oscar, är mycket trovärdig och det känns faktiskt väldigt skönt att inte behöva se homosexuella män som stereotypa fjollor i varenda amerikansk film.
Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!