Minst 120 000 på demonstration i Belgien

2014-11-07 11:33:31
Minst 120 000 arbetare och ungdomar deltog i de belgiska fackens demonstration i Bryssel igår. Demonstranterna kom från hela Belgien. ”Detta var inte en ‘vanlig’ facklig protest, den var ett uttryck för ett massmotstånd mot en hatad regering”, rapporterar SLP/PSL (CWI i Belgien).
Massdemonstrationen i Bryssel kommer att följas av tre regionala generalstrejker med början den 24 oktober och kampen kulminerar i en generalstrejk i hela Belgien den 15 december.
Media i Belgien och andra länder har som vanligt negligerat demonstrationens betydelse och orsaken till fackens mobilisering. Istället har man påstått att den skulle ha ”urartat i ett våldsamt upplopp. Men det är bara ett uttryck för etablissemangets försök att misskreditera det massiva motståndet som finns mot högerregeringens attacker och skyla över de polisprovokationer som demonstrationen utsattes för och som besvarades av bland annat hamnarbetarna.
Medias rapportering är bara en fortsättning på den antifackliga propagandan som omgett högerregeringens åtstramningspaket.
I gårdagens demonstration deltog inte bara arbetare utan exempelvis elever och studenter. För tusentals var detta den första demonstration man deltagit i rapporterar SLP/PSL.
Belgiens nya högerregering har inlett klasskrig som har likheter med det som Margaret Thatcher bedrev mot de brittiska fackföreningarna under 1980-tale och som även har likheter med Sverige i början på 1990-talet samt alliansregeringens
från 2006. Men i Belgien har facken pressats till att ta strid, i Sverige gav facktopparna utan strid och mobiliseringar.
Efter flera månader av politiskt dödläge bildades en ny högerregering i Belgien i börjab av oktober. Regeringen kunde bildas efter att Kristdemokraterna och de borgerliga liberalerna gått samman med de flamländska högernationalisterna NV-A, som blev största parti i parlamentsvalet i maj. Det är nog inte bara NV-A:s gula färg, Kristdemokraternas kors de liberala partiernas ljusblå färg som gjort att regeringen döpts till ”la Suédoise” — den svenska.
Regeringens första åtgärd var att avisera ett extremt åtstramningsprogram med nedskärningar, höjd pensionsålder, ett stopp på indexering av löner, sänkta arbetslöshetsersättning och tvångsarbete.
Det är en fullskalig attack som bara kan mötas med en fullskalig facklig ,mobilisering för att fälla regeringen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!