”Misären ni ser är den vandalism Moderaterna stått för under flera år”

2013-05-29 10:54:59
Även på enstaka håll i Haninge var det bränder och vandalisering i förra veckan. Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) tillsammans med sympatisörer och Offensivprenumeranter nattvandrade.

Alla invånare och ungdomar vi träffade var eniga:
– Vi vill få ett slut på vandaliseringen – vi bor här! Än så länge handlar det om enstaka bränder av okända individer. Lösningen är att gå ut många och markera enhet.
Den första nattvandringen inleddes kvällen den 22 maj. De påföljande dagarna var RS-medlemmar ute i nio lag runt om i Brandbergen, Vendelsö, ­Handen, Jordbro, Västerhaninge och på pendeltågen.
– Alla områden i Haninge upplever vi hittills som trygga nattetid. Vår närvaro är viktig med tanke på hur högerpolitiker och många media förvärrar genom att nu dagligen hetsa och stämpla arbetarområden som farliga. Kravallpolis skickades t ex ut i Jordbro under natten mot lördagen, trots att det inte finns några kravaller. Tvärtom var det lugnt, säger Mattias Bernhardsson, en av RS två kommunfullmäktigeledamöter i Haninge, till Offensiv.
Natten mot söndagen (den 26 maj) anlände en piketbil till vad som inrapporterats som en hotfull situation. Istället för att gå via de nattvandrare från X-cons som befann sig på plats och som redan hade lugnat ner situ­ationen gick polisen in med våld, använde pepparspray och grep en av ungdomarna. När personer reagerade mot polisens agerande och bad dem att ta det lugnt användes pepparspray även mot dem. I Expressen beskrivs det som ett ”fritagningsförsök”, vilket är ännu ett exempel på hur man genom dramatisering bidrar till svartmålningen.
– Det är mycket förtal av för-orten nu, t ex om vandalism. Folk tror att det är krigszon här. Men jag ser ingen skillnad på centrumet [Jordbro] idag jämfört med för en vecka sen. Misä­ren ni ser här är den vandalism som Moderaterna har stått för under flera år, säger Nihat Bilgic och berättar om nedlagd servi­ce, eftersatt underhåll, belysning som inte fungerar, trångboddhet och överfulla skolklasser.

– Förorterna glöms bort och nämns enbart när media och samhället kan yttra sig negativt om dem. Lyssna på deras röster och förstå deras frustration som olika regeringar skapat. Fördomarna och inställningen som kravallpoliserna har när de kommer skapar mer problem, säger Stephany Clark Barboza.
– Om nån tror att att bränder är ett uppror tror de fel. Det är våra bilar, vanliga arbetares. Vad som behövs är stora protester och verklig organisering, säger Osman Yucel.
RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!