Misstänkt rasistiskt terrordåd i Eskilstuna får stöd av SD-sympatisörer

2014-12-26 22:51:44


– Det känns underbart att så många människor slutit upp för att visa sitt stöd för de drabbade och även sitt motstånd mot rasismen, sa Mia Sjögren, som deltog i manifestationen på annandagen.

– Underbart! Fortsätt så! Den som gjorde det är en hjälte! Bästa julklappen hittills! Å vad jag skrattade! Det bästa som hänt på länge! – Det är bara några av de hatiska kommentarer som lades upp på nätet om terrordådet mot en moské i Eskilstuna på juldagen. Bland dem som jublade över mordbranden på Facebook var Sverigedemokraterna det absolut största partiet.

Det var mitt på dagen, under en eftermiddagsbön i moskén i arbetarområdet Nyfors, som moskén plötsligt fattade eld i vad polisen misstänker var ett attentat.  Upp till 50 människor befann sig då på plats. På kort tid var hela lokalen övertänd, men som väl var hann människorna ta sig ut. Fem fick föras till sjukhus med delvis allvarliga rökskador.

Moskén ligger på bottenvåningen i ett åttavåningshus. Fyra olika räddningstjänster fick sättas in för att släcka branden och evakuera människor från intilliggande lägenheter. En kvinna skadades när hon hoppade från en balkong och bröt foten.

Eskilstunaborna reagerade snabbt. Ett nätupprop samlade inom loppet av ett knappt dygn till en manifestation mot rasistiskt våld framför den utbrända moskén. Tvåtusen människor trotsade tiogradig kyla för att uttrycka sitt stöd för de drabbade och sin avsky för rasismen och de som jublat över terrordådet.

Rättvisepartiet Socialisterna i Eskilstuna deltog och sålde Offensivnumret med rubriken ”Kamp mot rasism och högerpolitik” med gott resultat.

– Det är viktigt att sprida medvetenheten om att Sverigedemokraternas islamofoba propaganda leder till sådana här resultat, säger Christer Bergström från RS i Eskilstuna.

– Skrämmande att se på nätet hur SD-anhängare gläds åt mordbrand, sa Kajsa Svensson, en av demonstrationsdeltagarna.

Mia Sjögren, en annan av de många demonstrationsdeltagarna, tyckte att det var underbart att så många människor slutit upp för att visa sitt stöd för de drabbade och även sitt motstånd mot rasismen.

Från Sverigedemokraterna officiellt låter det annorlunda. Utan att kommentera sina anhängares jubel över mordbranden, skriver SD-Eskilstunas ”starke man” Adam Marttinen på sin Facebooksida följande kommentar:

– I ett mångkulturellt samhälle finns det fler tänkbara motiv till en anlagd brand i en moské, just nu för tidigt att dra några slutsatser. Kan bara glädjas över att ingen skadades mer allvarligt den här gången.

Nu har Säpo kopplats in i jakten på eventuella gärningsmän. Polisen berättar för Radio Sörmland att man redan på juldagen började hämta in information på nätet och ”i brottsaktiva miljöer”.

Branden i moskén hade kunnat bli en riktig katastrof om inte räddningstjänsten satt in stora styrkor så snabbt, då många vårdtagare i hemtjänsten bor i huset. Det finns sammanlagt 39 hushåll i den utsatta fastigheten.

Att detta händer i just Eskilstuna, där SD fick över 16 procent av rösterna i valet i höstas, är i och för sig inte förvånande. Men rasisterna möter nu ett växande motstånd. Detta var den andra antirasistiska demonstrationen i Eskilstuna på en vecka. Den 21 december arrangerades en demonstration för stöd till de hemlösa tiggarna i staden.