”Mitt liv är som ett fängelse”

2016-04-06 11:03:43

foto: © Amnesty International
Migrantarbetare jobbar under slavliknande arbetsvillkor vid bygget av fotbollsarenor och infrastruktur inför fotbolls-VM 2022.

Fotbolls-VM 2022 ska äga rum i Qatar. Arenor och anläggningar byggs för fullt – men under slavliknande arbetsvillkor, ofta med liten eller ingen lön där arbetare får utstå hot, våld och omfattande diskriminering, visar Amnesty International.

Amnesty har under lång tid följt, dokumenterat och avslöjat de vidriga förhållanden som arbetare i Qatar, ofta migrantarbetare från andra länder, tvingas arbeta under. Den nya rapporten vid namn The ugly side of the beautiful game: Exploitation on a Qatar 2022 World Cup site påvisar detta återigen samt hur lite den internationella fotbollsorganisationen FIFA har gjort för att förhindra den horribla situation som de över 1,4 miljoner migrantarbetarna tvingas leva och arbeta under.

– Missbruket av och mot migrantarbetare är en skamfläck på världsfotbollens samvete. För spelare och fans är VM-arenorna en plats där drömmar skapas. För arbetarna som bygger arenorna kan det dock upplevas som en levande mardröm. Trots fem år av löften har FIFA nästintill totalt misslyckats med att hindra att VM byggs på grundval av omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter, sade generalsekreteraren för Amnesty International, Salil Shetty, i en kommentar till rapporten.
Rapporten bygger på hundratals intervjuer med migrantarbetare på byggena av såväl arenorna som av sportkomplexen runtomkring, där stora fotbollslag som Bayern Mûnchen, Everton och Paris Saint-Germain tränade i vintras. De flesta av migrantarbetarna kommer från länder som Indien, Nepal och Bangladesh.

Alla som Amnesty har pratat med berättar om kränkningar, våld, hot, ovärdiga villkor med mera. Några av dessa är följande:
• Undermåliga och trånga boenden,
• Att de anställda bedras om vilket slags jobb de ska utföra och vilken lön de ska få,
• Anställda har inte fått någon lön på flera månader, vilket skapar ekonomisk och känslomässig press för arbetare som redan lider av stora skulder,
• Arbetsgivare som inte ger eller förnyar arbetstillstånden lämnar arbetare i riskzonen för att utvisas eller ”avvisas”,
• Arbetsgivare beslagtar de anställdas pass, vilket innebär att de anställda inte kan lämna landet,
• Arbetare hotas när de framför klagomål om deras förhållanden.

En metallarbetare från Indien som klagade när han inte hade fått någon lön utbetald på flera månader fick utstå omfattande hot från sin arbetsgivare.
– Han skrek okvädesord mot mig och sade att om jag någonsin klagar igen kommer jag aldrig att få lämna landet. Ända sedan dess har jag varit försiktig med att klaga angående löner eller något annat.
– Mitt liv är som ett fängelse. Vi arbetar många timmar under den gassande solen och jobbet är tungt. När jag först framförde klagomål angående min situation strax efter att jag anlände till Qatar sade min arbetsledare till mig att ”om du vill klaga kommer det att medföra konsekvenser – vill du stanna i Qatar, var tyst och fortsätt arbeta”, berättar en annan metallarbetare från Nepal.

Varken myndigheterna i Qatar eller FIFA verkar vara särskilt intresserade av att få ett slut på den omfattande diskrimineringen och förtrycket mot migrantarbetarna i Qatar. Enligt uppgifter från fjolåret har över 1 400 migrantarbetare dött på arbetet när de har byggt arenor och kringliggande komplex, och hela 4 000 beräknas dö fram tills avspark år 2022 – en otrolig siffra som visar de slavliknande och livshotande villkor migrantarbetarna lider under. Migrantarbetarna får inte heller bilda fackföreningar.
All möjlig press från fotbolls­supportrar, spelare, fackföreningar och andra över hela världen behövs för att tvinga fram värdiga villkor för arbetarna. Ett omfattande uppror från föreningarna och supportrar kan ta fotbollen tillbaka från de pampar, direktörer och storbolagssponsorer som svärtar ned och förpestar sporten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!