Moderat ”Rättvisa”

2010-04-21 15:17:50
Regeringen slår sig för bröstet i årets vårbudget. Samtidigt som denna presentera- des fick jag ett reklamhäfte från Moderaterna i brevlådan med den nya slogan ”rättvi­sa”. Som i en kuslig skräckfilm försöker mördaren fram- ställa sig som din bästa vän.

Utan någon skam i kroppen verkar regeringen kunna påstå vad som helst. När ungdomsarbetslösheten närmar sig 30 procent – en av de högsta i Europa, när en av fyra unga arbetslösa tvingas leva på socialbidrag, när klyftorna i Sverige aldrig har varit större – då påstår sig regeringen stå för minskade klyftor.
I budgeten påstår sig regeringen ha fört en politik som gjort att BNP-tillväxten (ekonomins tillväxt) blir 1,8 procent högre än utan denna politik. Antalet sysselsatta påstås vara 60 000 fler p g a regeringen.
Några bevis för detta finns inte.

I själva verket föll ju BNP med närmare 5 procent förra året – ett av de djupaste fallen i världen och det största i Sverige sedan 1940-talet. Det djupa raset i Sverige kan förklaras med den nyliberala politik som sedan lång tid tillbaka har rivit upp stora re­vor i välfärdens skyddsnät, vilket gör fallen ur dem hårdare. Arbetslösheten har ökat med 100 000 ­personer sedan Reinfeldts regering tog över.
Mer av det som skapat den världsomspännande krisen – dvs mer av kapitalism och lättnader för företagen – är Moderaternas recept för att upp­nå den ”fulla sysselsättning” man påstår sig stå för. LO:s chefsekonom Lena Westerlund kommenterar avsaknaden av arbetsmarknadssatsningar:
– Det är anmärkningsvärt att man i det här läget trycker så hårt på att få överskott i de offentliga finanserna. Det är ju risk att arbetslösheten biter sig fast på denna nivå (Dagens Arbe­te).

Två grupper utlovas mer stöd i vårbudgeten: Pensionärerna, samt att flerbarnstillägget höjs något.
Flera larmrapporter har kommit den senaste tiden, där statens utredningstjänst har visat att var fjärde ensamstående förälder lever i fattigdom – dessa får inget stöd av regeringen. Detsamma gäller de som har fått ta emot de hårdaste slagen under de senaste åren, arbetslösa och sjukskriv­na.
Ett exempel skriver senaste Kommunalarbetaren om. Som deltidsarbetslös får du sedan den 1 april 2008 enbart stämpla i 75 dagar. Därefter har man möjligheten att säga upp sig och bli heltidsarbetslös eller leva på deltidslönen. Sju av tio kommunalare har fortsatt arbeta deltid. Detta är en grym orättvisa med flera tusen kronor mindre i månaden att leva på som framförallt kvinnor drabbas av.
Pensionärerna får en liten skattesänkning på 100 kronor. ”För att inte riskera arbetslinjen”, skriver regering­en, får de som tjänar mer en större skattesänkning. 3 500 pensionärer demonstrerade utanför riksdagen sam­ma dag som budgeten släpptes.
– En genomsnittlig pensionär betalar i år cirka 700 kronor mer i skatt än en löntagare med lika inkomst, varje månad. Det är orimligt och o­rättvist. Någon ambition att utradera skillnaden kan inte avläsas, kommenterar PRO:s ordförande Curt Persson budgeten.
Den lilla skattesänkningen kompenserar inte på långt när den skatte­orättvisa som uppstått i och med att löntagare fått över 1 000 kronor i jobbskatteavdrag (till en kostnad för staten på 70 miljarder kronor). Lägg därtill pensionssystemet som faktiskt sänker pensionerna när ekonomin går dåligt, sänkningarna väntas fortsätta under de kommande åren. Varför ska pensionärerna betala krisen samtidigt som bankerna, som till stor del orsakat den, får stöd i form av 1 500 miljarder kronor i lånegaranti?

Som Offensiv skrev om i förra veckan tar regeringen bort konjunkturstödet på 17 miljarder kronor till kommuner och landsting. Därmed kan vi räkna med att de ständiga nedskärningarna på äldreomsorg, barnomsorg, vård och skola blir ännu större framöver.
Budgeten är dessutom att beskriva som en krigsbudget. Ett antal nya helikoptrar som ska användas i Afghani­stan ska köpas in, flera miljarder kro- nor till två nya ubåtar anslås och 36 miljoner kronor för en ny myndighet: Exportstödsmyndigheten för försvarsmaterial. Svensk vapenexport ska med andra ord intensifieras.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!