Moderaterna in & Ekeroth ut?

2017-02-08 14:57:08

foto: Håkan Dahlström / Flickr CC
Moderaternas flirt med SD är en förberedelse för valet nästa år.

Att sverigedemokraten Kent Ekeroth ställs inför rätta efter krogbråket i höstas öppnar för att Jimmie Åkessons gäng gör sig av med honom från SD:s innersta krets. Orsaken är dock varken Ekeroths rasism, järnrörsskandalen eller att han som medlem i justitieutskottet varit inblandad i misshandel, utan att Ekeroth är en belastning i närmandet till Moderaterna och på sikt andra borgerliga partier.

Förra veckan meddelade chefsåklagare Lena Kastlund att hon väcker åtal mot SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth efter ett bråk i kön utanför krogen Solidaritet i Stockholm i november. I princip samstämmiga vittnesutsagor säger att Ekeroth, efter att ha blivit avvisad från krogen, slagit till en 20-årig man som sagt ”Hade ni kul med järnrören?”. Inte heller Ekeroths Säpovakter eller övervakningsfilmen stödjer hans påstående om ”självförsvar”.

Efter åtalet har Jimmie Åkesson meddelat att Ekeroth får lämna justitieutskottet och uppmanat honom att ”ta time-out från all politisk verksamhet”. I helgen beslöt också SD:s partistyrelse att EU-parlamentarikern Peter Lundgren ersätter Ekeroth som internationell sekreterare.
Precis som i princip alla ledande Sverigedemokrater har även Peter Lundgren rasistskandaler bakom sig. Han har försvarat den italienska femstjärnerörelsens ledares antisemitiska uttalanden och även försvarat att det polska partiet Kongressen har tagits upp som medlem i SD:s EU-parlamentsgrupp. Ett parti vars partiledare uttalat sig emot rösträtt, hävdat att Hitler inte kände till Förintelsen, och sagt ”Våldtäkt? Vad är det? Kvinnor gör ju alltid lite motstånd och då gäller det bara att avgöra var gränsen går”(Expo.se 141023). Det är alltså uppenbart att det inte är Ekeroths rasism som har gjort att han kan hamna i kylan.

Enligt den SD närstående nyhetssajten Nyheter Idag har Moderaternas partiledning satt som sitt fikonlöv för samarbete med SD att Ekeroth måste bort, den person i SD:s innnersta krets som mest öppet stått för den rasistiska hetsen mot muslimer, ensamkommande flyktingbarn o.s.v. Ekeroth är också drivande i hatsajten Avpixlat, vilket visas tydligt av att de har försvarat honom medan andra högerextrema sajter förhållit sig mer neutrala till Åkessons krav på ”time-out”. För Moderaterna är Kent Ekeroth också ett rött skynke på grund av hans koppling till ryssvänliga högerextrema som Nationella fronten i Frankrike och den politiska sekreteraren Dick Abrahamsson, som Ekeroth själv anställde och som vid flera tillfällen har hyllat Validimir Putin.

Om Ekeroth döms blir straffet med all sannolikhet dagsböter, ett straff som inte är tillräckligt allvarligt för att han ska förlora sin riksdagsplats. Därmed måste partiledningen gå försiktigt fram för att inte få en politisk vilde i riksdagen, med stort inflytande i högerextrema kretsar, och som förmodligen kan avslöja en hel del som Åkessons gäng gärna vill hålla tyst om.
Om Ekeroth åker ut minskar inte hotet från rasismen. Tvärtom är Moderaternas närmande till SD ett bevis på hur rasismen nu omfamnas av högern, i syfte att få mer makt och samtidigt rikta uppmärksamheten bort från ökade klassklyftor och istället skuldbelägga invandrare och flyktingar. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!