Moderaterna vill ta över SD-rasismen

2013-02-06 11:45:13
Att Moderaterna med Tobias Billström i spetsen hakar på SD-rasismen är en allvarlig varning till alla löntagare.
Sverige riskerar en dansk utveckling, med hårdare politik mot invandrare, rasistiska debatter och hård högerpolitik.


Alla löntagare ska komma ihåg hur moderatregeringen har attackerat A-kassan, skänkt bort skolor och vårdcentraler, öppnat för vanvård i äldreomsorgen och gett bort hundratals miljarder kronor till de rika i skattesänkningar.
När Billström (M) nu vill ”minska volymen” på invandringen är det inte av omsorg om pensionärer och arbetare som bor i Sverige. Det är för att vrida bort uppmärksamheten från missnöjet med de växande orättvisorna och särskilt arbetslösheten.

Moderaternas orättvisa politik har öppnat för rasisterna i Sverigedemokraterna – för ett uppsving i fördomar och jakt på syndabockar.
Det har även påverkat Moderaternas egna politiker och väljare. ”Våra väljare vill ha förändringar i migrationspolitiken”, sa Billström.
Kommunalrådet i Växjö, Bo Frank (M), säger att han har fått bra gehör i den moderata gruppen inom Sveriges Kommuner och Lands­ting för sin linje att minska invandringen. Han säger sig också ha fått beröm av riksdagsledamöter från andra partier.
SOM-undersökningarna från Göteborgs universitet, landets största opinionsmätningar, visar tydligt att moderata väljare är tvåa efter Sverigedemokraterna i att kräva minskad invandring. Var tredje kommunhöjdare (M) vill detsamma.

Det är ingen tvekan om att Billström vet att det finns ett skikt moderater som ligger nära SD och vill peka ut invandringen som ett ”huvudproblem”. En av dessa, Björn Schaerström från Moderaterna i Vallentuna, beskriver sig i Dagens Samhälle som ”motståndare till mass-invandring”. En annan är Peter Carpelan, ordförande för kommunstyrelsen i Ekerö.

Rasismen måste besvaras med kamp mot hela högerpolitiken och de växande klyftorna. Försämringar för flyktingar hänger ihop med försämringarna för arbetslösa, sjuka och pensionärer.

Försämringar av A-kassan och pensioner är en viktig del av den högerpolitik som Moderaterna genomför och som Sverigedemokraterna stödjer.
Fackföreningar, vänsterorganisatio­ner, antirasister, invandrarföre­ningar, hyresgästföreningen – alla måste ta kamp mot splittring och visa en väg framåt.
Det som behövs är gemensam kamp mot arbetslösheten och nedskärningarna.

Här är korta svar på SD:s och Moderaternas propaganda:

”Vi tar emot väldigt många flyktingar i Sverige. Det är helt orimligt att 111 000 personer fick uppehållstillstånd förra året.”, sa kommunrådet Mats Abrahamsson (M) i Sotenäs i Dagens Samhälle.
Svar: Han har helt fel. Av de 111 000 som fick upphållstillstånd var 17 000 flyktingar, d v s 15 procent. De största grupperna som kom till Sverige var arbetskraftsinvandrare och anhöriga till svenskar.

”Kommunerna orkar inte ta emot fler”.
Svar: De moderatstyrda kommu­ner som vill minska invandringen tar redan emot minst antal ­flyktingar. Södertälje har tagit emot 100 gånger fler flyktingar per invånare än M-styrda Vellinge de senaste sex åren.

”Migrationsverket klarar inte fler asylsökande”.
Svar: Prognosen för 2013 är att 54 000 kommer att söka asyl i Sverige. Det är långt under de 84 000 som kom rekordåret 1992.
Det är också en begränsad ökning mot de 35 000 som har sökt de senas­te åren.

”Sverige har inte råd”
Svar: Sveriges BNP (totala produktion under ett år) är idag nästan dubbelt så stor som 1993, en ökning från 1 500 miljarder kronor till 2 900 miljarder kronor. Bankerna häller miljarder över sina aktieägare. Regeringen har nyligen beslutat att köpa JAS-flygplan för 90 miljarder ­kronor. Det kan jämföras med att Migrationsverket begärt 154 miljoner kronor för att fler kommer i år.
Men antalet asylsökande är förstås inte en rent ekonomisk fråga. Det handlar om solidaritet mot extremt lidande på grund av krig, diktaturer, utsugning och naturkatastrofer. Svenska storföretag och EU hör till de ansvariga.
Fem miljoner människor har tvingats på flykt på grund av kriget i Syrien. 300 000 har flytt till ­Jordanien medan kanske 15 000 kommer till Sverige.
Men vad Billström nu visar är att allt prat om att ”politikerna kan ­inte lägga sig i” är felaktigt. När det handlar om att göra flyktingpolitiken ­ännu omänskligare har M-politikerna inga problem med att lägga sig i.
Dagens flyktingpolitik i Sverige är redan ökänd för sin ­omänsklighet. Sverige utvisar ensamma barn, sjuka, åldringar och människor som riskerar tortyr och död. Kampen mot rasism handlar om en kamp för ­verklig rätt till asyl.

”Det finns inte jobb till alla”.
Svar: Antalet jobb är inte ett fast antal, utan resultat av beslut. ­Politiker sparkar lärare och vårdpersonal för att skära ned den offentliga sektorn. Storföretag som Ericsson har gjort sig av med 10 000-tals anställda för att gynna aktieägarna. Men behoven av fler anställda är stora inom vården liksom inom industrin. Det skulle minska pressen, öka kvalitén och göra det möjligt att korta arbetstiden.

”En hårdare linje kommer att minska stödet för Sverigedemokraterna”
Svar: Inte alls. Tvärtom. Dels genomförs en del av SD:s politik, dels stärks SD:s rasistiska propaganda av stödet från Moderaterna. I Danmark har de etablerade partiernas anpassning till Dansk Folkeparti inneburit t ex att familjer inte har kunnat leva tillsammans, samtidigt som DFP ­inte alls har försvunnit.
Bland det som Tobias Billström nu lanserar finns hårdare försörjningskrav för den som vars anhöriga kommer till Sverige.
Moderaterna försöker rädda nästa val med denna fråga. Tidigare har Reinfeldt pekat ut arbetslösheten och svaga skolresultat som ett problem för invandrare.
Per-Åke Westerlund

Stoppa SD-rasismen

Lördag den 9 februari

Stockholm: kl 12.00 Slussen

Göteborg: kl 12.00 
Kortedala torg, Angered C, Backaplan,
Stigbergstorget och Frölunda torg

Malmö: kl 12.00 Möllevångstorget
Sundsvall: kl 12.00 stora torget

Luleå:
 kl 13.00 utanför Smedjan, 14.00 öppet möte iogt-nto-lokalen på Köpmantorget

• Bli aktiv, var med och bygg en antirasistisk rörelse
Facebookevent: Stoppa SD-rasismen
www.socialisterna.org            rs@socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!