Moderaternas facit: 400 000 arbetslösa

2013-10-16 11:07:58
Reinfeldts och Borgs ”jobbpolitik” betyder allt fler arbetslösa. I slutet av september passerades gränsen 400 000 personer utan jobb.

Över 200 000 har varit arbetslösa i över ett halvår och över 34 000 är i fas 3-projekt utan avtalsenligt lön.
Reinfeldts moderater plus de tre småpartierna till höger har nu haft makten sedan 2006. De försöker skylla dagens arbetslöshet, 8,5 procent, på internationella kriser. Men det är ju deras system, kapitalismen, som har orsakat krisen.
Arbetslösheten är inte en naturlag. Det är direktörer och aktieägare som beslutar om nedläggningar och avskedanden i privata sektorn. Och det är politiker som sparkar vårdpersonal, lärare och andra offentligt anställda.
När regeringen sänker skatterna – mest till de rika – med 18 miljarder kronor istället för att satsa på till exempel bostadsbyggande är det ett medvetet beslut att inte satsa på jobb.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Kamp för facklig vetorätt mot uppsägningar, nedläggningar och omorganisationer. Facken måste ta strid fullt ut för att försvara jobben.
  • Ta kamp för förstatligande av nedläggningshotade företag, under de anställdas kontroll och styre.
  • Kollektivavtal till alla. Skrota fas 3. Minst 22 000 kronor i grundlön för ett heltidsjobb. Återställ a-kassan.
  • Fasta jobb och rätt till heltid. 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!