Monstervinster för bankjättarna

2012-02-15 15:54:22
Medan massarbetslöshet, fattigdom och social nedrustning har drabbat EU-länder som Grekland och Spanien, har de svenska storbankerna sedan 2008 gjort enorma vinster. Den totala vinstsumman efter skatt landar på förbluffande 205 miljarder kronor.

Bortsett från Swedbanks förlust 2009 har de svenska storbankerna (Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken) redovisat vinstsiffror varje år mellan 2008 och 2011. Nordea har redovisat den största vinsten med en total nettovinst på vansinniga 109 miljarder kronor under de fyra sena­ste åren. Totalt har utdelningarna till de fyra storbankernas aktie­ägare varit 80 miljarder kronor.

”Medan bankerna har levererat miljardvinster har de anställda fått slåss för sina jobb. Bara under förra året skar bankerna bort drygt 6 000 heltidstjänster, trots att prognoserna pekar mot en sammantagen vinst för 2011 på över 70 miljarder kronor”, skrev Svenska Dagbladet den 7 febru­ari.
Dessa avsked kom i en tid efter att Swedbanks svindlerier lämnat de lettiska arbetarna och unga utblottade, medan vanligt folk tvingas stå till svars för bankernas och spekulanternas kris och medan riskkapitalbolag och aktiespekulanter håvar in vinstsummor utan jämförelse.
Att vinsterna är i proportion till bankernas eget kapital (och därför inte skulle vara anmärkningsvärda) ändrar inte det faktum att bara Nordeas vinst på 109 miljarder kronor är ungefär lika mycket som FN säger sig behöva för att finansiera utbildningsbehoven i låginkomstländerna. Det hade också varit nog för att betala 377 000 sjuksköterskors löner under ett års tid, och visar inte minst på hur akut behovet av ett förstatligande av bankerna under demokratisk kontroll är.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!