Mordförsök på socialist

2009-03-25 20:45:29
Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, utsattes för ett planerat överfall och mordförsök av nazister i söndags kväll, den 22 mars.

Överfallet var totalt oprovocerat, liksom överfallet dagen innan var. Mattias uppmärksamhet och snabba agerande gjorde att han klarade sig.
Nu uppmanar Rättvisepartiet Socialisterna alla som är mot rasism och nazism att hjälpa till att få folk att delta, och själva delta, i en demonstration mot nazistiskt våld som vi kommer att hålla på torget i Jordbro torsdagen den 26 mars, kl 17.00.
– Nazisterna har blivit mycket farligare och våldsamma. Syftet med våldet är att tysta dem som är aktiva mot rasism och nazism. De utgör ett verkligt hot mot yttrandefriheten, men de kommer inte att lyckas. Vi kommer att svara med att bli många fler aktiva mot nazism i Jordbro och till att börja med samlas i en fredlig demonstration mot det nazistiska våldet, säger Mattias Bernhardsson.

Redan på lördagen överfölls Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson när de var på väg hem från en anti­krigsdemonstration, se separat artikel. Därför var Mattias på sin vakt när han var på väg till sitt hem i Jordbro. Han ringer sin kamrat och partimedlem Joel Eriksson och berättar att han ser tre personer vid pendeltåget som han tycker uppträder konstigt. Mattias låter dem passera och tar sig hem. Därefter ska han gå till Joel. När han är i Höglundaparken hör han steg bakom sig och vänder sig om. Han ser tre personer, som han uppskattar ha en längd på 190 centimeter, varav en är kalrakad med svart bombarjacka. Mattias ringer åter Joel och ber honom ringa polisen. Joel ringer polisen kl 19:37.

När Mattias märker att förföljarna börjar rusa springer han mot Joels port. Vid huset hinner de ikapp honom.
Den kalrakade drar ner en rånarluva över ansiktet och går till attack med en hemmagjord kniv, litet blad och skaft tejpat med svart tejp. Mattias tar tag i hans arm och lyckas parera bort huggen som var riktade  mot huvudet. Han får rispor i ansiktet. Mattias, som med stöd av husväggen håller sig upprätt, lyckas knuffa bort den första anfallaren och blir då anfallen av nästa. Denne slår med knogjärn Mattias i ansiktet som slår tillbaka för att freda sig.
En fjärde person vid en bil med motorn igång ropar till sig förövarna vilka springer dit. Bilen är svart, Volvo-liknande. Polis och ambulans är där strax efteråt.
När denna artikel skrivs har ingen nazistgrupp tagit på sig mordförsöket. Ett nytt mordhot riktas på måndagen mot Mattias på en nazistblogg.

– De försökte döda mig, säger Mattias Bernhardsson som fördes till sjukhus med hjärnskakning och blåslagen i ansiktet, annars mår han efter omständigheterna ok.
– Det nazistiska våldet har ökat det senaste året. Den här gången följde dom upp överfallet i lördags med mordförsök dagen efter.
Nazister har överfallit flera manifestationer, en hyresdemonstration, en feministfestival, en konsert, ett kulturhus. Vid flera av deras överfall har de använt kniv. De våldsamma nazisterna hyllas på nazistiska hemsidor.
Mattias Bernhardsson är en av två ledamöter för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige. I Jordbro blev RS tredje största parti. En av huvudfrågorna i den framgångsrika valkampanjen var kamp mot rasismen och nationaldemokraterna (som satt i fullmäktige fram till 2006 då sverigedemokraterna tog deras två platser). Mattias har ordnat åtskilliga demonstrationer mot rasism och nazism i Haninge och även tagit upp kampen i kommunfullmäktige.

Redan på 1990-talet, när Mattias bodde i Göteborg, utsattes han för allvarliga hot från nazister, bland annat för hans ledande roll i den lyckade folkliga kampanjen som ledde till att vit makt-butiken Midgård stängdes ner.
Att Mattias kämpar mot våld visades inte minst då han och Joel den 30 mars 2006 sprang ifatt och grep en våldtäktsman i flykten, i samma park som gårdagens överfall startade. För detta blev ”hjältarna från Jordbro” (Aftonbladets rubrik) tilldelade andra pris som Årets Stockholmare av tidningen City.

– För att bekämpa nazismen krävs en politik som enar vanliga löntagare i kamp mot alla de orättvisor som kommer uppifrån. Det krävs stora folkliga mobiliseringar. Genom våld stoppas inte nazismen, säger Mattias Bernhardsson som svar på den totalt falska antydan som förekommit i media om att mordförsöket på honom skulle ha föregåtts av antinazistiskt våld.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!