Mozambique: Cyklonen Kenneth den kraftigaste någonsin

av Obvious Moyo

Ödeläggelsen blev enorm när den andra tropiska cyklonen på kort tid drog in över sydöstra Afrika (Foto: NASA, Wikipedia Commons).

Klimatförändringarnas effekter fortsätter att slå mot de fattigaste och mest utsugna hårdast. Nyligen drabbades Mozambique återigen av en tropisk cyklon, bara en dryg månad efter att cyklonen Idai skördat över tusen dödsoffer i Mozambique, Malawi och Zimbabwe.

Den 25 april slog cyklonen Kenneth in över land i norra Mozambique. 41 människor rapporteras ha dödats och tiotusentals byggnader, inklusive flera sjukhus, och annan infrastruktur skadades. Stormen gjorde över 4 000 personer hemlösa. Fem tillfälliga läger har satts upp i regionen. Tropiska cykloner längs södra Afrikas kust har en tydlig koppling till klimatförändringarna. De kan bara bildas när havsytan är minst 26 grader Celsius.
Kenneth är den starkaste storm som någonsin har registrerats i Mozambique. Den slog in i Cabo Delgados kust i en hastighet av 225 km/h. Kenneth innebar också ett annat rekord: aldrig förr har södra Afrika drabbats av två starka tropiska cykloner i så tät följd. Det var den 15 mars som cyklonen Idai totalförstörde halvmiljonstaden Beira i centrala Mozambique och orsakade katastrofala översvämningar och jordskred i Mozambique samt grannländerna Zimbabwe och Malawi.
Att inte fler människor kom till direkt skada den här gången beror dels på att regionen är glest befolkad, dels på att myndigheterna nu lyckades bättre med att evakuera folk innan stormen slog till.

Effekterna av stormen sträcker sig dock långt bortom de omedelbara skadorna. Fisket, som de flesta på den hårt drabbade ön Ibo försörjer sig på, har bokstavligt talat slagits i spillror då vindarna förstört båtar och utrustning, rapporterar Reuters. Kolera har brutit ut. Bortom den redan bristfälliga akuthjälpen är frågorna hur skadorna ska repareras och landet säkras mot mer extremväder.
Världsbanken uppskattar kostnaden för effekterna av cyklonen Idai till två miljarder USA-dollar för de drabbade länderna. Alla tre länder drunknar redan i skulder, med Zimbabwe i botten med en statsskuld på 200 procent av BNP. 2018 uppgick Mozambiques statsskuld till 102 procent av BNP, och den förväntades stiga i år och 2020 enligt Fitch. Efter Idai lånade IMF (Världsvalutafonden) Mozambique ytterligare 118 miljoner dollar för återuppbyggnad.

Mycket av de redan existerande skulderna har tillkommit när dessa stater försökt hantera exempelvis extrem torka och regn. Strukturanpassningsprogrammen som har avkrävts regimerna har innefattat privatiseringar och avregleringar som har gjort samhället sämre rustat på att hantera kriser.
Under 1900-talet ökade medeltemperaturen i södra Afrika med en halv grad, enligt UNDP. Sedan 1970-talet har regnsäsongen blivit allt mer oberäknelig; förekomsten av och intensiteten i torrperioder har ökat samtidigt som kraftiga regnoväder blivit vanligare.
Om klimatförändringarna fortsätter i den riktning som dagens utveckling förutspår lär medeltemperaturen i södra Afrika vara 4,8 grader högre än idag vid år 2080-99, enligt FN. 
FN noterar bland annat att det skulle betyda 35 procent mindre vatten i en redan torr region – inget annat än en katastrof för biologisk mångfald, ekosystem, människors liv och hälsa – naturligtvis med stora effekter på skuldsättning, konflikter och flyktingströmmar.

Samtidigt som Kenneth ödelade norra Mozambique föll massiva mängder regn över sydafrikanska mångmiljonstaden Durban, 200 mil söderut längs Afrikas östkust, med översvämningar, jordskred och slukhål som följd. Här dödades åtminstone 70 personer.
Varning på varning manar till enad kamp för att göra slut på det parasitära kapitalistiska systemet innan det gör slut på oss.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!