”Miljöpartiet kommer inte att bli stödparti åt alliansen. Vi har inte fått mandat från väljarna att inleda förhandlingar med alliansen om att vare sig bilda regering eller ingå i ett samarbete.”
Så sa Maria Wetterstrand på Miljöpartiets första presskonferens efter valet. Och det var sant. Miljöpartiet gjorde sitt bästa val någonsin, men man gjorde det utifrån den gemensamma rödgröna plattformen och efter en valkampanj där man mer tydligt än någonsin tidigare intagit en tydlig position på höger-vänsterskalan.
Men Miljöpartiet är, som Offensiv och andra tidigare har konstaterat, inget vänsterparti. I flera frågor står man närmare Alliansen än vänsterblocket.
MP:s förslag på halverad tjänstemoms i restaurangbranschen har lagts fram också av Centern, man är för vissa urholkningar av LAS och har varit friskolornas kanske varmaste förespråkare. Skulle Alliansen lägga fram sitt förslag om ett förstatli- gande av a-kassan skulle MP antagligen rösta för det.
Allt detta är saker som Miljöpartiet stod för redan innan valet – vilket tonades ner under valrörelsen.
Ett par veckor efter valet är tonläget annorlunda.
Miljöpartiet avvisar visserligen hittills att man skulle överväga att sitta med som stödparti för Reinfeldts högerblock.
Däremot har man öppnat för samtal på flera områden. Ungdomsarbetslösheten, näringspolitiken och infrastrukturfrågor är några av de områden som nämnts, antingen av MP eller av Alliansen.
I förra veckan inledde partiet diskussioner med högern om migrationspolitiken.
– Jag tror inte att vi kan gå in i ett samarbete och tro att de ska ta bort varenda sak som de genomförde förra mandatperioden. Men vissa justeringar hoppas jag att de är beredda att diskutera, förklarar Mikaela Waltersson, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen, för Dagens Nyheter.
Detsamma gäller dock också för Miljöpartiet. Och ”vissa justeringar” kan betyda att MP:s tidigare stöd (åtminstone i ord) för den utomparlamentariska rörelsen för papper, vård och jobb till alla samt rätten till asyl kompromissas bort. Miljöpartiet har å andra sidan aldrig varit ett parti som byggt rörelser bakom sina frågor.
Partiets historia har snarare kantats av kompromisser med makten. Därför har den förda politiken ofta blivit därefter; tandlös och uttunnad till oigenkännlighet.
Det ser ut att gälla också under de kommande fyra åren.
Ulrika Waaranperä