Mycket fokus på ledarna – lite på folkens behov

2009-01-14 14:53:14




TVDen gäckande freden
Sändningstid:Dokument utifrån i SVT2, söndagar kl.22.00
Den gäckande freden
är en dokumentärserie av brittiska BBC från 2005 som blickar tillbaka på fredssamtalen mellan Israel och Palestina under 90-talet. Första avsnittet (av tre) fokuserar på perioden 1999-2001 och för- handlingarna mellan Yasser Arafat, ledaren för PLO, och Ehud Barak som valdes till Israels premiärminister på en s k fredsplattform.

Den dåvarande amerikanska presidenten Bill Clinton spelade där en nyckelroll och Israels beroende av USA:s inflytande och stöd kommer tydligt fram i intervjuerna med Barak. Gränskonflikten med Syrien ansågs vara lättare att lösa än den palestinska frågan och de börjar med samtal med Syriens president Assad.
Förhandlingarna kollapsade dock när det visade sig att Barak inte var beredd att ta vissa svåra men nödvän­diga beslut och man måste ifrågasätta hur villig han egentligen var från början att lösa konflikten. Det förhindra-de däremot inte ett försök att få fred med Palestina, representerad av Arafats PLO, där diskussionerna huvudsakligen handlade om huruvida Jeru- salem skulle fördelas mellan de båda länderna – vilket var en hjärtefråga hos båda ledarna.

Kanske det man mest tar med sig från dokumentären är att så mycket av det här handlade om personligheterna och de politiska spelen från alla sidor. Det är intressant att inte en en­da gång under intervjuerna reflekterar de över palestiniernas eller israe- lernas behov, men ledarna lägger mycket större betydelse på sina egna maktpositioner och hur mark skulle fördelas mellan länderna. Detta visar att ledarna är så pass skilda från folket som de påstås representera att de hellre pratar om ”politiskt självmord”, istället för folkmord då 300 miste livet under intifadan, vilket är något som återspeglas i dagens politiskt motiverade anfall i Gaza.

USA framställs främst
som en fredsmäklare och det är en brist i dokumentären att den inte undersöker motiveringarna som låg bakom USA:s stora engagemang i frågan, men några talande meningar från Clinton visar att det var både en privat prestigefråga för honom och även en möjlighet att skaffa en mer omfattande fred i regionen – d v s en makt­fördelning i regionen som passar stormaktens intressen.

Nästa avsnitt visas
på SVT2 den 15 januari kl 20, men kan även hittas på youtube.com under sin engelska titel Elusive Peace.
John Tumpane

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!