När den som ska försvara en är förövaren

2010-03-03 16:44:35
En vecka efter internationella kvinnodagen infaller internationella dagen mot polisvåld. Sällan har så många skandaler där poliser och polischefer bl a har misshandlat, våld- tagit och kränkt kvinnor avslöjats och uppmärksammats så mycket som under det senaste halvåret.

Sexköp, misshandel, våldtäkt mot barn, grov misshandel, koppleri och bordellresor. Listan över de uppmärksammade fallen där poliser står anklagade kan göras lång. Det mest omtalade fallet just nu är den förre länspolismästaren i Uppsala, Göran Lindberg, som är misstänkt för de flesta av ovanstående sexualbrott.
Trots alla vittnesmål nekar han till alla anklagelser. Troligtvis är han skyldig, men erfarenheter visar att chansen att han blir friad ökar i och med det faktum att han är just polis. Förra veckan friade Södertörns tingsrätt polisen som anklagades för våldtäkt mot sin egen dotter, fallet som uppmärksammats av media efter att dottern skickat brev till drottning Silvia. Fallet med Kristina, som under en lång period blev utsatt för våld och våldtäkt av sin egen man som var polisbefäl, som Offensiv skrev om i höstas, har fortfarande inte ens kommit upp till rättegång trots 1,5 år i skyddat boen­de, mediauppmärksamhet och löfte från polischefen.

Kvinnomisshandel är det vanligaste brottet bland polismän, uppmärksammade DN i en artikelserie i höstas. Men endast 1 procent av anmälningarna mot poliser leder till åtal.
Mörkertalen bland anmälningarna av misshandel och våldtäkt bland allmänheten är ofantligt stora. Enligt BRÅ utgör det anmälda våldet bara 20-25 procent och när det gäller sexualbrott är siffrorna endast 5-10 procent. Man kan då anta att mörkertalen bland de brott som begås av poliser är minst lika stora om inte större. Siffrorna talar sitt tydliga språk; det är svårt att få en våldtäktsman och kvinnomisshandlare dömd, och än svårare om det handlar om polis. Någon som automatiskt har högre trovärdighet och kontakter på rätt ställen.
Dessutom är det poliser som utreder poliser, och det verkar inte bättre än att de håller varandra bakom ryggen. Förra året anmäldes totalt 520 poliser i västra Götaland, några fall ledde till åtal, inte en enda blev dömd (GT den 1 mars 2010).

Sexism, rasism och machokultur är inte ovanligt inom den svenska polis­kåren, det krävs en rensning i de egna leden som det brukar heta.
Men så länge kvinnor är förtryckta kommer våldtäkt och misshandel att fortsätta att vara ett stort problem, även inom polisen.

Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!