”När en trodde det inte kunde bli värre”

2018-04-05 13:55:35

foto: Kristofer Lundberg
Så här bor hyresgästerna i Victoria Parks bestånd i förorten.

Amerikanska kapitalister visar intresse för den svenska bostadsmarknaden när investeringsfonden Starwood Capital vill köpa upp det ökända privata bolaget Victoria Park till en kostnad på 8,9 miljarder kronor. 

Victoria Parks affärsidé är att köpa upp miljonprogramslägenheter i stort behov av renovering, vänta tills befintliga hyresgäster flyttar ut och sedan genomföra bristfälliga topprenoveringar som möjliggör stora hyreshöjningar.
När det hårt kritiserade bolaget skulle få möjlighet att byta till sig 289 lägenheter i Rannebergen mot mark i Lövgärdet som en del i Socialdemokraternas utförsäljningar av allmännyttan i Göteborg påstod kommunledningen att detta handlade om långsiktiga ägare.
Men bara två månader efter att de boendes protester stoppat en utförsäljning i Rannebergen genom massiva protester reses genast frågan om hur långsiktiga ägare Victoria Park är.

När hyresgästerna trodde det inte kunde bli värre kommer denna nyhet. Går köpet igenom tar Starwood Capital över Victoria Parks 13 500 lägenheter med ett marknadsvärde på 15,4 miljarder kronor.
– Victoria Park är en möjlighet för oss att etablera oss på den svenska hyresbostadsmarknaden, säger Caleb Marcer, vice ordförande för Starwood Capital, i ett pressmeddelande.
Victoria Parks aktieägare har på tre år sett sitt värde öka med 280 procent. När börsen öppnade på tisdagen hade Victoria Park-aktien ökat med 11 procent.
Samtidigt bor deras hyresgäster i kalla, eftersatta och mögliga lägenheter eller i bristfälligt renoverade till höga hyror.
Kravet på kommunalisering är högst aktuellt för att kunna driva bort banditerna på bostadsmarknaden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!