När högern pratar vård…

2018-02-21 14:06:09

foto: Patrik Nygren, Flickr CC


För det sjunkande skeppet Kristdemokraterna är valet en fråga om vara eller icke vara. I de två senaste riksdagsvalen har de lyckats sitta kvar med hjälp av moderata stödröster, men i årets val är det långt ifrån säkert att stödrösterna från M-väljare räcker för att inte hamna över fyraprocentsspärren. Dessutom är det trängre än på mycket länge i högerburen. Numera är det bara graden av batongpolitik som skiljer partierna åt. Men innan det är dags för nästa ”lag och ordning”-utspel finns också plats för några tomma löften om att ”satsa” på vård och skola.
Så fram till valet kommer det av och till att komma utspel av typen ”Sjukvården är och har alltid varit en viktig fråga för Kristdemokraterna”. Följt av det kostnadsfria, menlösa löftet om att KD nu ska se till att ”sjukvården får den plats i debatten som den förtjänar”.
Det är inte första gången som KD vill lansera sig som ett högerparti med ett hjärta som klappar extra hårt för vården. Åtminstone inte i valtider. Men när Kristdemokraterna pratar vård brukar det sluta i flera ”vårdval”. För ett par år sedan hette det att ”sedan 2012 har regeringen med socialminister Göran Hägglund (KD) i spetsen sett till att patienternas möjligheter att välja specialiserad vård blir bättre. Det finns nu ett stimulansbidrag som ska sporra landstingen att införa Lagen om valfrihetssystem, LOV”.
I Stockholm där KD:s alla “vårdval” är fler än någonsin har vården bara blivit dyrare och mer ojämlik. Lägg därtill skandalbygget Nya Karolinska, som Kristdemokraterna genom det före detta landstingsrådet Stig Nyman i högsta grad är medansvariga för.
”De påståenden som cirkulerar om att det har ’blivit för dyrt’, att ‘insyn saknats’ eller att ’tidtabellen inte håller’ saknar grund”, skrev Stig Nyman i en debattartikel i Dagens Samhälle så sent som i november 2015. Det är svårt att ha mer fel än så, men Kristdemokraterna har alltid haft svårt för verkligheten.
Det är bara att påminna sig om att det kristdemokratiska landstingsrådet Ella Bohlin i Stockholm i somras nog var den enda som på fullt allvar ansåg att det inte rådde någon kris inom länets förlossningsvård. Men i måndags upptäckte Kristdemokraterna att det är vårdkris. KD-ledaren Ebba Busch Thor kallade till presskonferens och lovade att “skjuta till mer pengar till vården. Men också se till att vi får mer sjukvård för pengarna” (Expressen den 19 februari). Det ska betalas genom nedskärningar, fler låglönejobb, nya så kallade strukturella reformer – läs privatiseringar – samt en övrigt “stram politik”.
När Kristdemokraterna pratar vård gäller det att hålla hårt om plånboken och hoppas att man aldrig blir sjuk. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!