När ska papperslösa få gå med i facket?

2009-02-04 17:12:03
Ska papperslösa få bli medlemmar? KA (Kommunals medlemstidning) ställde frågan till Kommunals 23 avdelningar. Det visar sig att de flesta inte vet.

På frågan om papperslösa ska kunna ansluta sig till Kommunal svarade sex avdelningar ”Ja” och 17 ”Vet inte”. I de flesta fall beror det på att inget beslut har fattats i frågan.

Fackligt center för papperslösa är ett samarbete mellan Papperslösa Stockholm och en rad fackförbund med centralorganisationerna LO och TCO i spetsen. Det öppnade i september 2008 och har som syfte att hjälpa papperslösa att tillvarata sina rättigheter på arbetsmarknaden. Här ska människor som lever utan ID-handlingar i Sverige kunna få information om sina rättigheter, få hjälp och stöd mot arbetsgivare som utnyttjar deras utsatthet och kunna komma i kontakt med sjukvård och jurister. (Mer i Offensiv nummer 817, den 18 september 2008.)
Inom Kommunal har nu frågan om fackligt medlemskap tagits upp på förbundsnivå. Det är dock upp till de enskilda avdelningarna att avgöra om papperslösa är välkomna som medlemmar eller inte, och som KA:s undersökning, som presenteras i KA nr 2/09, framgår det att de flesta avdelningar ännu inte har diskuterat saken och det råder delade meningar om vad som bör gälla. Ylva Thörn har uttalat sig positivt i frågan, men röster inom till exempel Kommunal Stockholm är skeptiska.
– Kommunal kan inte skydda illegal arbetskraft, säger Tommy Setz­man, ombudsman på Kommunal Stockholm. Stockholmsavdelningen utreder för närvarande möjligheterna att hjäl­pa till att utveckla Fackligt center för papperslösa.

Idag finns det möjlighet för papperslösa att organisera sig fackligt i andra förbund. Både Fastighets och SAC tar emot papperslösa. Fastighets Bengt Sandberg bemöter argumentet om illegal arbetskraft:
– Vi har också nolltolerans mot svartarbete, men det är arbetsgivaren som ska sättas dit. Att inte göra något åt situationen är också att legitimera svartarbete.
Sandberg kopplar också organiseringen av papperslösa till att frågan måste drivas politiskt.
– När vi har medlemmar som är papperslösa, måste vi också kräva att de inte blir utvisade.

Det är bra att Kommunal har tagit upp frågan till diskussion och att det börjar hända något. Vad som inte får glömmas bort är att om papperslösa ska få verkliga rättigheter, på samma sätt som andra fattiga och arbetare, kommer det att krävas kamp. Kommunal måste gå hela vägen och kämpa inte bara för papperslösas rätt till facklig organisering, utan även ta kamp för till exempel gömda flykting-ars rätt till vård och utbildning. Det löper samman med kampen mot högerregeringen och dess attacker på mänskliga rättigheter i form av en inhuman och strypt asylpolitik samt de massiva nedskärningar inom offentliga sektorn som redan har börjat.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!