
Många skrev på protestlistor mot utförsäljningen redan innan mötet, men en del hade inte tagit ställning.
– Det finns gott om bostadsrätter. Vi får varje vecka hem tjocka luntor med bostadsannonser från tidningar som DN och Metro. För den som vill och har råd är det bara att köpa. Det kampen mot utförsäljningen handlar om är att värna den allmännytta som finns kvar och som redan är utrotningshotad, förklarade PO Brogren från hyresgästföreningen, som inledde mötet.
För sammanhållningen
Han gav flera exempel på misslyckade ombildningar, där de som drivit på sedan flyttat, underhållet blivit lidande och grannsämjan grusats. Det sista tycktes ha inverkan på de få personer som uttalade sig för ombildningar eller sa att de ännu inte tagit ställning: ”det viktigaste är att vi håller sams” var deras främsta poäng. En man som drivit på för ombildning i en av gårdarna, förklarade att det projektet hade visat sig dödsdömt då renoveringskostnaderna skulle bli för stora.Jane Bredenberg, Anneli Robertsson och Ola Olofsson som tagit initiativ till mötet förklarade varför de hellre bodde kvar i sina allmännyttiga hyresrätter än blev hyresgäster hos sina grannar.
Ett av Stockholms högerstyres argument för att få hyresgästerna att köpa sina lägenheter, är att det skulle få människor att bli mer engagerade i och ta mer ansvar för sitt boende. Att femtio personer efter mötet ville vara med och bilda ett nätverk mot utförsäljningen, bevisar att det finns andra sätt än genom plånboken att engagera sig på.
Ulrika Waaranperä