Nätverk bildat i Dalen

2007-04-25 16:45:10
I Dalen kallade hyresgäster, uppbackade av hyresgästföreningen, till ett möte mot utförsäljningen av allmännyttan, som högern i Stockholm driver intensiv kampanj för. Omkring 130 personer kom vilket gjorde mötet större än Bilda bostads möte i samma område.

Många skrev på protestlistor mot utförsäljningen redan innan mötet, men en del hade inte tagit ställning.
– Det finns gott om bostadsrätter. Vi får varje vecka hem tjocka luntor med bostadsannonser från tidningar som DN och Metro. För den som vill och har råd är det bara att köpa. Det kampen mot utförsäljningen handlar om är att värna den allmännytta som finns kvar och som redan är utrotningshotad, förklarade PO Brogren från hyresgästföreningen, som inledde mötet.

För sammanhållningen

Han gav flera exempel på misslyckade ombildningar, där de som drivit på sedan flyttat, underhållet blivit lidande och grannsämjan grusats. Det sista tycktes ha inverkan på de få personer som uttalade sig för ombildningar eller sa att de ännu inte tagit ställning: ”det viktigaste är att vi håller sams” var deras främsta poäng. En man som drivit på för ombildning i en av gårdarna, förklarade att det projektet hade visat sig dödsdömt då renoveringskostnaderna skulle bli för stora.
Jane Bredenberg, Anneli Robertsson och Ola Olofsson som tagit initiativ till mötet förklarade varför de hellre bodde kvar i sina allmännyttiga hyresrätter än blev hyresgäster hos sina grannar.
Ett av Stockholms högerstyres argument för att få hyresgästerna att köpa sina lägenheter, är att det skulle få människor att bli mer engagerade i och ta mer ansvar för sitt boende. Att femtio personer efter mötet ville vara med och bilda ett nätverk mot utförsäljningen, bevisar att det finns andra sätt än genom plånboken att engagera sig på.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!