Nazist attackerade Pridemöte

2012-08-01 17:43:16


Dan Koivulaakso visar hur nazisten höll sprayen med tårgas mot honom.

En nazist sprayade tårgas på en av talarna på ett socialistiskt möte under Pride i Uleåborg, Finland.

Offensiv har intervjuat Dan Koivulaakso, som attackerades.

Vad var det som hände?
– Innan mötet skulle börja såg jag en person som verkade misstänkt. Han hade inte hälsat på någon och höll hela tiden ena handen i fickan. Jag gick till min dator för att kolla i mitt arkiv om jag kunde känna igen honom som nazist, men då lämnade han salen. När jag kom efter honom ut i foajén, sprayade han mig. Jag tror det var tårgas eftersom det inte bara sved i ögonen utan även på huden, i nacken o s v. Som tur var verkar hornhinnan ha klarat sig. Förmodligen hade han valt ut mig eftersom han inte sprayade andra.

Vem tror du ligger bakom?
– Jag vill inte spekulera, men det finns en hotbild från ”Finska motståndsrörelsens” sida. För någon månad sedan skrev jag och en kollega en artikel som innebar att nazisterna i Helsingfors blev vräkta från sin klubblokal där de arrangerade spelningar etc. Just nu arbetar jag tillsammans med två andra författare på en bok med arbetsnamnet Extremhögern i Finland. Det har inneburit att jag omnämnts både på Finska motståndsrörelsens hemsida och visats upp med bild på en annan högerextrem hemsida.

Vilka reaktioner har attacken fått?
– Bland annat har Vänsterförbun­dets ordförande gått ut och sagt att detta är en attack på den grundläggande föreningsfriheten. Många har kommenterat på Facebook att de nu kommer delta på Prideparaden på lördag. Jag tror det kan bli den största paraden någonsin.
– Attacken visar att Priderörelsen måste vara politisk. Samtidigt som en del av de högerextrema attackerar Pride, finns det andra som försöker utnyttja Pride, som den så kallade counterjihadrörelsen.

Juha Tapio, socialist och hbt-aktivist från Fria Vänstern, intervjuades om händelsen i nyhetssändningar under hela kvällen.
– Det är viktigt att bemöta sådana här attacker med en upptrappad kampanj mot högerextremism, sa Josephine Landström från Rättvisepar­tiet Socialisterna, Luleå.
– Drygt 600 deltog i Pridetåget två dagar efter attacken. Det var nog större än för två år sedan trots regnväder. På Tammerfors Prideparad försökte tre Finnish Defense League-anhängare delta, men de ­blockerades/ ropades bort av andra deltagare, säger Juha Tapio.
Händelsen visar hur viktigt det är att koppla ihop hbt-rörelsen med antifascistiskt arbete och inte låta avpo­litisera rörelsen till förmån för kommersialism.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!