Nazist gripen för bombdåd

2017-02-01 14:07:32


Nazistsekten NMR har utfört många våldsdåd i Sverige och Finland.

Under onsdagen förra veckan hittades en skarp bomb i Lilleby camping, Torslanda, där flyktingar bor i ett så kallat mellanboende. Detta samtidigt som en nazist från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har gripits, misstänkt för bombdådet den 11 december som riktades mot syndikalisternas café. 

Lilleby camping blev känt förra året då det hetsades mot flyktingar i Torslanda när boendet skulle öppnas, där en del ”grannar” rasade mot kommunen för att flyktingar skulle bosättas i området. På öppna möten med politiker talade man bland annat om sänkta fastighetsvärden och oro för ökad kriminalitet. I bakgrunden fanns nazister från bland annat NMR och drev på hetsen.

Kriminaliteten har kommit, men från de högerextrema. En maskerad knivman har tidigare jagat flyktingarna samtidigt som det rapporterats om att en skum svartklädd person rört sig i området. Innan boendet öppnades sattes en villavagn i brand och trakasserier har ökat med budskapet att ”muslimer inte är välkomna i Torslanda”.
Det har talats mycket om hotet från terrorismen och att det skulle vara en anledning till de stängda gränserna. Men terrorn finns redan här, i Göteborg och andra delar av Sverige. Nazisterna har fått ett ökat självförtroende på grund av rasismen mot flyktingar och nu behövs det mobiliseringar för att kväva nazismen innan den skördar nya liv.

SÄPO rubricerar händelsen i Lilleby camping som olaga hot mot grupp och försök till allmänfarlig ödeläggelse, men det handlar om terrorism. Hade inte personal hittat bomben och larmat hade det kunnat sluta illa för flera boende.
Det är också viktigt att se sammanhanget i dåden. Både vid campingen och vid syndikalistiskt forum rör det sig om tidsinställda bomber. Den som är häktad för det sistnämnda är Viktor Melin som är en ledare i NMR. För att samordna har säkerhetspolisen tagit över dessa två utredningar samt en till. Det var den femte januari som en man fick föras till sjukhus efter att en bomb exploderat i den container där han slängde sopor. Detta skedde i närheten av en flyktingförläggning vid Frölunda torg.

Våldet från extremhögern har ökat. Det är alltså ingen isolerad händelse, utan det rör sig om en markant ökning av våld mot framförallt flyktingar och invandrare, men även mot politiska motståndare.

Antirasister bör formera sig och börja att aktivt och samordnat arbeta för att hålla gatorna fria från nazister och också kämpa mot den politiska chockdoktrinen mot flyktingar. Rättvisepartiet Socialisterna står för en gemensam kamp mellan svenskar och invandrare för att bekämpa högerpolitik, rasism och nazism. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!