Nazistattack mot flyktingar

2017-07-22 16:26:27


Attacker mot de irakiska flyktingarna har kommit från såväl nazister som polisen.

En organiserad nazist körde med bil rakt in i flyktingarnas demonstration i Malmö förra helgen. Fyra dagar senare, torsdag den 15 juni, kördes flyktingarna bort av polisen. I lördags samlades en demonstration till stöd för flyktingarna.

Demonstrationerna utanför Migrationsverket inleddes den 14 maj. De flesta är irakier som fruktar utvisning. Protesten har pågått dygnet runt. Demonstranterna har utsatts för hot från nazister och rasister, samtidigt som de hela tiden har trakasserats av polisen.
Nazisternas aktiviteter har ökat i Skåne och Malmö den senaste tiden. De deltog på Folkets demonstrations uppmärksammade hatsamling i Trelleborg och i förra veckan satte de upp avspärrningstejp runt och klottrade nazistiska slagord på Oxievångsskolan i
Malmö.

Bilattacken genomfördes sent på kvällen den 11 juni. En stor SUV med ett hakkors i fronten kördes av en känd medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen rakt mot demonstrationen. Han lyckades dock inte allvarligt skada någon av demonstranterna.
Trots att detta var ett terrorbrott i klass med liknande bilkörningar släpptes nazisten samma natt efter förhör.
Istället gick polisen ännu hårdare fram mot flyktingarna. 35 personer drevs bort från platsen utanför Migrationsverket och fyra greps för att ha ”stört ordningen”. Deras ägodelar beslagtogs, inklusive mat och kläder. Två av flyktingarna blev enligt demonstranterna rejält slagna av polisen.
Polisens försök till förklaring i lokala media var att demonstranterna ”belamrat andras mark”. Alltså en ”belamring” som har pågått i en månad och en polisaktion som följer bara några dagar efter att demonstrationen attackerades med bil.

I lördags genomfördes en demonstration på Möllevångstorget till stöd för demonstranterna med tal av bland andra Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Sestrajcic. Samma dag inleddes också årets upplaga av asylstafetten, där en grupp går från Malmö via en rad städer, till Öland. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!