Nazistattack mot RS-möte på Pride i Uleåborg

2012-07-20 17:55:33
En nazist pepparsprayade en av talarna på ett socialistiskt möte på torsdagskvällen under Pride i Uleåborg, Finland.

Sosialistinen Vaihtoehto/CWI hade tillsammans med valkoalitionen Fria Vänstern arrangerat ett möte om HBT-flyktingars situation och hotet från extremhögern under första kvällen (torsdag 19 juli) av Northern Pride i Uleåborg.
Strax innan mötet satte igång kom en ensam man till lokalen. En av talarna, Dan Koivulaakso kände igen mannen, blev misstänksam. Han slog upp sin dator för att kolla upp vem det var då mannen sprayade pepparspray direkt i ansiktet på Dan.

2010 attackerades Helsingfors Pride av nazister från Finska motståndsrörelsen med pepparspray. Med all sannolikhet är det samma organisation som ligger bakom attacken i år.
Finska motståndsrörelsen har nyligen haft aktiviteter i Uleåborg och deras ”führer” är också därifrån. Seminariet har även uppmärksammats på det högerextrema forumet Homma Forum.
Deltagarna var skärrade, men mötet hölls i alla fall i en annan lokal efter att polis kommit till platsen och Dan förts till sjukhus.

– Det är viktigt att bemöta sådana här attacker med en upptrappad kampanj och ännu intensivare arbete mot högerextremism, sa Josephine Landström från Rättvisepartiet Socialisterna, Luleå.
– Det bästa sättet att svara är genom att många deltar i paraden på lördag och visa att man inte låter sig slås ner, sa Juha Tapio från Fria Vänstern till riksmedia som rapporterade om händelsen i nyhetssändningar hela kvällen.

Händelsen visar hur viktigt det är att koppla ihop HBT-rörelsen med anti-fascistiskt arbete och inte låta avpolitisera rörelsen till förmån för kommersialism. Precis som fascism och rasism har sin grund i kapitalismen så växer även homofobi ur kapitalismens klassklyftor och vurmande för kärnfamiljen.

RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!