Nazister bortkörda från Luleå Pride

2018-06-20 10:49:47

foto: RS Norrbotten
Folket i Luleå stoppade nazisternas hatiska manifestation. Polisen gjorde som vanligt ingenting.

När årets Luleå Pride gick av stapeln i helgen var den politiska höjdpunkten att NMR, som försökte störa paraden, tvingades bort av antirasister och hbtqi-aktivister.

Strax efter Pride-tågets start vid Norra hamn stötte det på en handfull nazister, varav flera var tillresta från andra orter i Norrbotten, uppställda alldeles intill marschvägen med en banderoll med texten ”Värna kärnfamiljen – krossa homolobbyn”. De cirka 1 500 Pride-deltagarna fortsatte paraden utan att låta sig provoceras av det här hatbrottet.
Skandalöst nog ingrep inte polisen mot NMR, utan lät dem istället ställa upp igen mot slutet av paradens väg, den här gången vid Smedjan. Nu stannade många upp för att skydda tåget och mota bort nazisterna. Nazisterna kördes inte bort av polisen som SVT rapporterade. De tvingades avbryta och ringa efter skjuts på grund av en snabb och massiv uppslutning av antirasister. Nazisterna omringades och kördes ut ur stan med talkörer som ekade genom Luleå.
– För oss i Rättvisepartiet Socialisterna är det självklart att agera mot nazisterna, kommenterar Jonas Brännberg, ledamot för RS i Luleå kommunfullmäktige. 

Nazisternas ”manifestationer” är inte ”åsiktsyttringar”, utan ett led i att normalisera det hat och våld som de också direkt hotar alla som inte passar deras snäva norm med. Tråkigt nog var det nazisternas attack mot våra rättigheter som blev mest uppmärksammat under Pride.
Trots tidigare protester mot Luleå kommuns ”reklam” för Luleå Pride on ice för att kommersialisera hbtqi-kamp var Prideparken som vanligt fylld av pinkwashing-kampanjer. Exempel på detta var Vattenfalls slogan ”Powered by diversity” när vi vet att Vattenfall gör pengar på bland annat exploatering och kolkraft med en kolonial historia. Trots att det är valår hölls inte heller någon politisk debatt.

Dock sken kampen igenom på ett fåtal programpunkter, däribland under en föreläsning av fotografen Elisabeth Olsson Wallin (som bland annat har haft utställningarna Ecce Homo och In hate we trust) och en föreläsning om hbtqi-flyktingars situation med efterföljande juridisk rådgivning.
Kostnaden för utställare under Luleå Pride har de senaste åren ökat, vilket knappast bäddar för en mångfald av föreningar och aktivister. I år har festivalen kritiserats för frånvaron av större musikakter, och visst var det många som påpekade att det verkade vara ett lägre besöksantal än tidigare år. Bland förklaringarna kan finnas organisatoriska problem med lite och sen annonsering, att festivalen nekades extra bidrag av kommunen, men kanske också att flera kommuner i Norrbotten nu har egna Pridefestivaler.

Rättvisepartiet Socialisterna deltog i såväl den lyckade blockaden mot nazisterna som under hela festivalen.
RS kampanjade för att hbtqi-­kampen behöver förenas med kamp mot nazism och rasism, inklusive statens omänskliga flyktingpolitik, samt med kampen för en hållbar välfärd, som exempelvis stopp på nedskärningar och för utökad psykiatrisk vård.


Nazistiska hot mot antirasister

I måndags morse möttes Raymond Ohlson Stokki, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna i Boden och Boden mot rasism (BMR), och ytterligare en aktivist i BMR, av nazisternas tyrrunor ritade på sina respektive lägenhetsdörrar.
Under veckan innan Pride har en lärare i Luleå, aktiv i Luleå mot rasism, hängts ut på NMR:s hemsida. Uthängningen följdes direkt av hotfulla telefonsamtal som fortsätter komma. Två av lärarens kollegor har fått sina bilar utsatta för sabotage på personalparkeringen dagarna efter uthängningen, den ena slogs sönder totalt, den andra hade fått hjulbultarna lossade.
Nazisterna visar tydligt varför de måste pressas tillbaka medan de fortfarande är små.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!