Nazister försöker skrämma till tystnad

2018-08-08 18:10:16


Inga hot eller våldsdåd kommer att tysta antirasismen. Fortsatt mobilisering mot nazisterna varän de dyker upp är nödvändigt.

Antirasister i Boden hotas av nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i försök att tysta den antirasistiska kampen.

Sedan antirasister visade sin styrka på första maj i Boden har kampen mot rasism och fascism fortsatt. Nätverket Boden Mot Rasism har jobbat utåtriktat med torgmöten, flygbladsutdelningar och manifestationer för att fortsätta att bygga den antirasistiska rörelsen. Ett antal gånger när nazister från NMR har dykt upp har de även mött på motstånd, exempelvis när nazisterna försökte störa Prideparaden i Luleå. Då blev de utkörda ur stan tack vare en snabb uppslutning av antirasister.

Att motståndet mot NMR har vuxit sig starkt är viktigt. Det förhindrar nazisternas grogrund, vilket har börjat synas då nazisterna mer och mer har börjat använda hot och uthängningar av antirasister för att försöka tysta motståndet.

I början av sommaren hängdes en antirasist från Luleå ut på NMR:s hemsida. Nazisterna har även uppmärksammat lokalmedias artiklar om Nätverket Boden Mot Rasism. Under sommaren har två antirasister från nätverket mottagit hot. Bland annat har de fått tyrrunor (NMR:s organisationssymbol) ritade på sina ytterdörrar. 

Nu har även verbala hot från NMR:s förstanamn i kommunvalet Bo Nilsson kommit. En av de utsatta är Raymond Ohlson Stokki, utåtriktad antirasist och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna:

– Jag var ute och promenerade i mitt bostadsområde när nazisten Bo Nilsson svängde upp på trottoaren framför mig med sin bil. Han var väldigt hotfull och anklagade mig och nätverket för att stå bakom påstådda attentat mot honom. Varken nätverket eller jag står för något sådant. 

– Som socialist vet jag att det bästa vapnet mot fascism eller rasism är massmobiliseringar bland vanligt folk och att bekämpa högerpolitikens ökande klyftor som ger nazisterna grogrund, precis som vi gjorde på 1 maj och som vi har fortsatt med efter det.

– Däremot står jag för rätten till självförsvar mot exempelvis militanta nazister som NMR. En del av det försvaret är – som vi gjorde under Pride – att försvara oss och andra, som är måltavlor för nazisternas våld, genom att omringa dem och köra ut dem från stan.

– NMR har även tagit ut kreditupplysning på mig, förmodligen för att skrämmas genom att visa att de har koll på mig. Men varken jag eller de som jag organiserar motståndet med kommer att låta oss tystas, det finns bara ett val och det är att fortsätta att trycka tillbaka nazisterna ner i stövelskaften. Jag vill även uppmana alla som utstår hot och trakasserier från rasister och nazister att polisanmäla dessa, även om det ibland känns lönlöst.

Rättvisepartiet Socialisterna deltar i och stödjer de antirasistiska nätverken i Boden och Luleå. De visar på vad som behövs – organisering underifrån; på arbetsplatser, i skolor, på gator och torg, varän rasismen dyker upp då endast gemensam kamp kan stoppa förtryck. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!