Nazister försökte profitera på fruktansvärt övergrepp

2016-10-21 13:26:26

foto: Natalia Medina
Polisen skyddar våldsamma nazister i Kärrtorp 2013.

För två veckor sedan blev en rullstolsburen kvinna gruppvåldtagen på Gotland. Direkt efter greps flera misstänkta som senare släpptes trots att de inte hade avskrivits från utredningen. 

Bara två dagar efter övergreppet försökte den nazistiska våldssekten Nordiska motståndsrörelsen (NMR) profitera på tragedin genom att ge flyktingar skulden. De hade ett antal flygbladsutdelningar samt en demonstration som samlade ett tjugotal personer vid Östercentrum i Visby.  Även ett påstått medborgargarde utlyste en demonstration som sedan uteblev. Samma vecka krossades också fönster på en flyktingförläggning i Slite. 

I söndags demonstrerade 300 personer mot rasism och sexism, arrangerat av Feministiskt Initiativ (FI) och Vänsterpartiet (V). Innan demonstrationen hade åklagaren i fallet dödshotats, och så även representanter från FI och V. På demonstrationen fanns talare från FI och V, men också flera asylsökande som bor på Gotland. NMR samlade till en motdemonstration med 10 personer varav en kastade en sköld i ansiktet på en kvinna i demonstrationen.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar mot sexism, det sexistiska rättsväsendet och mot nazism och rasism i alla former. Nazisterna försöker ofta peka på invandringen som anledning till det det sexuella våldet och kvinnoförtrycket, men inom nazismen finns starka (van)föreställningar om mäns och kvinnors olikheter och att kvinnor är skapta för att stanna hemma och ta hand om barn, medan männen ska vara familjeförsörjare. 

I Sverige uppger en av tio kvinnor att de har utsatts för allvarligt sexuellt våld. Dessutom har sexuella trakasserier normaliserats och för många blivit något självklart som de måste stå ut med. Detta beror på ojämställda patriarkala strukturer i samhället i kombination med en nyliberal politik där skolkuratorer, vården och främst kvinnojourer under många år har fått mindre och mindre pengar.

När NMR ska marschera i Stockholm den 12 november måste vi vara många som samlas i motstånd mot denna hatiska våldssekt samt står enade i vår kamp mot rasism, sexism och klassamhället som upprätthåller de strukturella förtrycken. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!