Nazister genomförde oprovocerad våldsattack. Antirasist till sjukhus.

2008-11-29 18:22:11


Nikolaj Cyon blev attackerad av nazister med slag och sparkar på väg hem från ett fredligt antirasistiskt torgmöte.

Nikolaj Cyon, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, blev misshandlad med sparkar och slag riktade mot huvudet i samband med ett torgmöte han deltagit. Ett 60-tal antirasister i Nätverket mot Rasism höll torgmöte mot rasismen.

När deltagarna lämnade torgmötet på Hötorget och var på väg mot tunnelbanan, attackerades de på Segels torg av ett 30-tal nazister. Nazisterna tillhör den nazistiska grupperingen Salemfonden som hade delat ut flygblad på Drottninggatan inför sina marscher.

Utan föregående provokation kom ett 30-tal nazister springande mot en mindre grupp antirasister och gav sig på dem med grövre tillhyggen, sparkar och slag. De flesta undkom utan eller med lindrigare skador, men Nikolaj Cyon fick föras till sjukhus efter att nazister hade hoppat på hans huvud.

Händelsen är bara ett exempel på det våld som följer när nazistiska och rasistiska grupperingar tillåts sprida sin propaganda och öppet manifestera sina hatiska och icke-demokratiska åsikter. Den här attacken skedde dagen innan 30 november, då nazister ”hedrar” Karl XII och veckan innan nämnda marsch i Salem. Båda nazisttillställningarna genomförs under polisbeskydd.

Nu måste fler blir aktiva mot rasismen

– Nazistmarscherna måste stoppas, polisen borde dra in tillstånden.
– Vi vill varna för att det finns nazistiskt aktivitet på stan denna vecka. Alla som inte passar in nazisternas mall kan drabbas. Svaret måste vara att vi blir fler som fredligt demonstrerar mot rasism och nazism, som visar att detta är oacceptabelt, säger Nikolaj Cyon.

Liknande händelser i Göteborg nyligen, då antirasister och andra misshandlats i samband med nazistiska torgmöten och flygbladsutdelningar, visar tydligt att nazister och rasister har förverkat sina demokratiska rättigheter. Med våld försöker de tysta antirasister, invandrare, socialister. Det grova våldet vid lördagens attacker är en direkt följd av nazisternas planerade marscher.


Varenda gång nazisterna marscherar, inskränker de andras yttrandefrihet och demokratiska rättigheter. Attacken i lördags är en del av det riktade politiska våld som ska tysta antirasister. Vi låter oss inte tystas! Inga nazister på våra gator!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!