Nazister hade 10 kilo sprängmedel

2017-12-06 13:26:29

foto: RS Göteborg
Bild från protesten i slutet av oktober då nazisterna drevs från Göteborgs gator.

Att nazistmarschen i Göteborg den 30 september stoppades var en stor framgång. Sedan dess har flera händelser understrukit behovet av en stark rörelse mot rasism och nazism. Nazister med band till NMR utreds för förberedelse till sprängdåd. Detta samtidigt som en ny rapport visar att rasisterna på internet i ökad grad söker sig till NMR:s hemsida.

Nazisterna i ”Nordiska Motståndsrörelsen” NMR har efter fiaskot med marschen den 30 september gjort ytterligare två misslyckade försök på Göteborgs gator. Den 28 oktober blev en grupp från NMR bortdrivna från en flygbladsaktivitet i centrala Göteborg. ”Innan antirasisterna hade blivit alltför många försökte nazisterna skamset marschera därifrån i skydd av polisen, samtidigt som talkörer skanderades som ’Inga nazister på våra gator’ och ’Stoppa nassarna i Ica-kassarna’ (efter att nazisterna inte lyckats lämna Ica den 30 september)”, rapporterade vi i Offensiv.

Helt klart hade nazisterna mobiliserat efter fiaskot i slutet av oktober för att kunna ”stå upp” mot protesterande göteborgare. I lördags, den 11 november, blev ett försök till marsch stoppad av polisen. De hann inte långt innan polis stannade dem, för att hänvisa nazisternas ”åsiktsyttring” till en parkeringsplats på andra sidan vägen.
Då NMR-aktivisterna inte är intresserade av en åsiktsyttring, utan vill ge sig på oliktänkande, var detta inget alternativ. Enligt polisen sprang några av nazisterna därifrån, men greps senare på andra platser. 16 nazister omhändertogs medan de övriga på nytt fick återvända till ICA Maxi i Mölndal utan att ha marscherat.
Den massiva mobiliseringen mot nazisterna den 30 september har satt press på polisen, som i mitten av september fick hård kritik för att ha tillåtit NMR att genomföra en oannonserad marsch. Denna gång var det polisen som satte stopp, men att förlita sig på lagar eller ordningsmakt är inget alternativ i det långa loppet. Det som kommer att stoppa fascismen på sikt är massmobiliseringar som vi har sett i Kärrtorp och nu senast på Heden, Göteborg, kombinerat med en politik för massorna, mot splittring, för social och ekonomisk rättvisa.

NMR:s normala agerande de senaste åren är just att inte i förväg har annonsera sina aktiviteter. De dyker upp på ett torg, 10-15 nazister, delar flygblad, provocerar och filmar. Ofta packar de ihop strax efter att antinazister och poliser kommer dit. Så var det exempelvis i Västerås i lördags, den 18 november.
Utredningen av de nazister som greps den 30 september pågår fortfarande och kan leda till flera åtal.Samtidigt står det klart att NMR under de senaste åren har lyckats växa och öka sitt inflytande på andra rasistgruppers bekostnad. I synnerhet är det regeringens nya murar mot flyktingar och planerna på fler massutvisningar som gett nazisterna ökat självförtroende.
Förra vinterns samlingar under namnet ”Folkets Demonstration” innebar att rasister, Sverigedemokrater och NMR-nazister samarbetade. Även de som har försökt samla en svensk alt-right-rörelse, som före detta ledande SD:aren Christoffer Dulny, uttrycker närmast beundran för NMR.
Enligt en ny rapport från FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) om rasism och och nazism på nätet lockar NMR:s hemsida läsare från de andra rasistsidorna. NMR är enligt rapporten Det vita hatet: Radikal nationalism i digitala miljöer med 4 400 användare idag större än Avpixlat, som nyligen har bytt namn till Samhällsnytt. Det är en ökning med 500 per år de senaste åren, men betyder inte att det finns 4 400 nazister idag. Däremot är det fler som följer nazisterna, både rasister och antinazister. Dessutom har säkerligen nazisterna flera olika konton, på känt trollmaner.
Vid sidan av denna normalisering av nazisterna bland SD-sympatisörer har även public service-­media uppmärksammats. SVT spred kommentarer från nazistledaren Pär Öberg där denna kallades ”presstalesperson” – samme Öberg som ledde en attack mot journalister den 30 september i Göteborg.

Hotet från nazisterna visades tydligt när tre av dem greps i Göteborg den första helgen i november. I en lägenhet fanns 10 kilo sprängmedel, plus ett skjutvapen med ammunition samt knivar och narkotika. Lägenhetsinnehavaren är en känd nazist och i lägenheten fanns många nazistiska symboler.
Detta samma år som tre andra nazister har dömts för tre bomb­attentat i Göteborg. Bomberna mot Syndikalistiskt Forum och två flyktingförläggningar hade enligt polisen styrka nog att döda. En lokalvårdare skadades allvarligt vid ett av dåden.
De nu häktade säger precis som nazisterna bakom dåden i vintras att de inte längre är medlemmar i NMR. Alldeles oavsett vad som är sant är det förstås vad NMR själva vill, för att inte ses som ansvariga. Men både bombdåden och förvaringen av sprängmedel är exakt i linje med kommentarerna på nazisternas hemsida, att NMR är soldater i ett raskrig.
Två av de häktade är sedan tidigare dömda för flera brott, bland annat misshandel. Utredningen pågår fortfarande.
Motståndet mot nazismen måste spridas. Att flera fackliga organisationer deltog i demonstrationen mot nazisterna i Göteborg den 30 september är ett bra exempel. Och den 9 november deltog flera fackliga talare på Unga Byggares manifestation mot nazism i Stockholm.

Bra signaler är också att nazister nyligen har blivit uteslutna ur Byggnads och IF Metall. I det senare fallet gjorde fackets ingripande att två av de tre som utreddes gjorde avbön och slapp uteslutning. Tidigare har även Elektrikerförbundet uteslutit en nazist.
Facken liksom alla antirasistiska organisationer och nätverk behöver ha hög beredskap. Inför val-året kommer NMR att försöka öka sin aktivitet. Då behövs mobiliseringar som i Göteborg på alla orter, arbetsplatser och skolor. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!