Nazister kördes bort av massiv antinazistisk demonstration

2013-12-15 21:31:37

foto: Natalia Medina
Många barnfamiljer deltog i dagens manifestat

Nätverket Linje 17 mot rasism samlade idag ca 800 boende, unga som äldre och familjer med barnvagnar i en imponerande antinazistisk demonstration i Kärrtorp. Det var ett resolut svar på den senaste tidens nazistiska aktivitet längs tunnelbanelinje 17 med våldsattacker mot boende och vandalisering av t ex Kärrtorps gymnasium, ett flyktingboende i Björkhagen och muslimska förskolan i Bagarmossen.

Tal av Bagarmossen Kärrtorp BK, Studenter mot rasism, Turteatern och andra manade till att vi tillsammans kan ta tillbaka våra bostadsområden och stå enade.

Polisen, som skulle skydda den tillståndangivna manifestationen, lät ett 30-tal nazister från den våldsamma gruppen ‘Svenska motståndsrörelsen’, SMR, komma ända fram till demonstrationen och attackera ursinninglöst.
– Jag höll tal när nazisterna kom och de började kasta flaskor och smällare på barnfamiljer. Det var helt tokigt, flera blödde, säger Enzo Nahuel från Studenter mot rasism till TT.

Efter en minuts kaos och panik bildade demonstranter och demonstrationsvakter mänskliga kedjor för att försvara demonstrationen. Efter ytterligare en minut började demonstranterna tillsammans gå mot nazisterna som fick backa. Polisen lät bli att gripa nazisterna utan var istället flera gånger med dragna batonger vända mot antinazisterna – som polisen enligt tillståndet skulle skydda.

”Grip nazisterna, annars gör vi det åt er” och ”Inga nazister på våra gator” skanderades när nazisterna drevs bort. Nazisterna fortsatte kasta stenar, flaskor och kraftiga smällare under sin fortsatta flykt. Nazisterna jagades flera kvarter och slutligen ända in i Nackareservatet, in i skogen bakom Kärrtorps IP.
– Det var för lite poliser där. De kunde inte göra någonting, de verkade inte ha någon beredskap. De försökte inte gripa någon. Vi hade ändå fått höra från polisen att det skulle kunna vara så att nazister planerade något, så vi hade ordnat med demonstrationsvakter som ställde sig längst fram, säger Petri Myllykoski, från nätverket Linje 17 mot rasism till ABC-nytt.
– Det kändes väldigt bra. Det känns fantastiskt att så många vågar stå upp, berättar Jenny, en av de många antinazisterna till Aftonbladet.

Att nazisterna kördes bort idag är en viktig seger för kampen mot nazismen. Vad som behövs är fortsatta mobiliseringar; Linje 17 ska var en nazistfri zon, hela Stockholm ska var en nazistfri zon. När många går ihop kan vi göra det omöjligt för nazisterna att sprida skräck i bostadsområden, på torg och på skolor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!